Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Foto: YouTube
Opvoeddilemma

Bizarre 'Disneyfilmpjes' op YouTube:
moet daar geen filter voor komen?

journaliste

Hester Zitvast

Y

YouTube staat vol filmpjes waar je kleine kinderen zo nu en dan even mee kunt kalmeren of afleiden. Maar er staan ook waanzinnig veel filmpjes op die helemaal niet voor kinderogen bestemd zijn. Filmpjes waarin Elsa van de Disney-kaskraker Frozen haar benen onthaart bijvoorbeeld. Of waarin Elsa en Anna Spiderman in tweeën scheuren. De stap van het onschuldige Peppa Pig of Pingu naar die filmpjes is vaak maar één klik. Zou YouTube hier geen verantwoordelijkheid in moeten nemen? 

Lekker rustig

Zodra kinderen een tablet of telefoon vast kunnen houden (en dat kunnen ze al héél snel, vaak nog eerder dan ze hun eigen fles vast kunnen houden), lijken ze ook te kunnen scrollen en vinden ze probleemloos het YouTube-icoontje. Klik – kijken maar! 

Ach, lekker rustig, denkt menig ouder dan. Dat is pedagogisch vast volstrekt onverantwoord, maar wel een verschijnsel van deze tijd en zo nu en dan een uitkomst. Laten we ons er niet al te schuldig over voelen.

Weldaad voor je oren

Als je bijvoorbeeld een kind hebt dat achterin de auto in de file over z'n theewater gaat, omdat het allemaal te lang duurt. Of een kind dat – als jij een rustig gesprek met de huisarts wil voeren over je alsmaar aanhoudende hoofdpijn – meent dat gesprek tot vijftien keer toe te moeten verstoren.

En laten we heel eerlijk zijn: soms is er helemaal geen noodzaak. Dan is het gewoon even een weldaad voor je oren, die stilte en dat kind dat niets anders doet dan even een half uurtje naar de iPad staren.

Bizar rollenspel

Op een paar uitzonderingen na, maakt iedere ouder zich er wel eens schuldig aan, toch? "Kijk eens schat, Peppa Pig gaat naar school." En dan zelf even zen met een kop koffie de krant lezen. Je moet jezelf tenslotte ook een momentje rust gunnen, niet?

Allemaal volstrekt onschuldig, ware het niet dat een kleine doorscrollsessie van Peppa Pig moeiteloos kan resulteren in een bizar rollenspel van een stel geschifte volwassenen, waarin je ziet hoe een volwassen vrouw, verkleed als Elsa, haar benen onthaart – om maar een voorbeeld te noemen.

YouTube staat er vol mee. En zo heb je ook een eindeloze reeks filmpjes waarin babypoppen en barbies onder de poep zitten. Echt!

Miljoenen weergaven

De freakshows (want dat zijn het) gaan gepaard met een hoop geschreeuw en gekrijs en je ziet er de meest absurde scènes voorbijkomen. Het zijn filmpjes die miljoenen keren bekeken worden (aantal weergaven van meer dan tien miljoen is zeker geen uitzondering) en ik durf met een enorme stelligheid te beweren dat de aanschouwers van die gekkigheid allemaal minderjarig zijn of zelfs nog een peuter/kleuterleeftijd hebben.

Er wordt grof geld mee verdiend; menig vlogger is jaloers op de kijkcijfers. Waarom pakt YouTube z'n verantwoordelijkheid niet? Waarom worden die filmpjes, die eigenlijk helemaal niet voor kinderogen bedoeld zijn, niet achter een filter geplaatst?

Volledig in paniek

Het meest effectief is het natuurlijk dat wij ouders de kinderen weghouden van tablet of telefoon. Maar als je, zoals YouTube, zo'n enorm platform biedt waarmee kinderen zich kunnen vermaken, hoor je dat ook te reguleren. Zoals je ook niet zomaar bij porno terechtkomt, zou je hier ook niet zomaar uit moeten kunnen komen.

Er zijn zat verhalen van ouders die kinderen hebben die volledig in paniek zijn geraakt van die rare filmpjes. Maar er zijn ook zat kinderen die er helemaal door geobsedeerd zijn, wat niet heel vreemd is. De hysterische parodieën zijn zo bizar, dat je wel blijft kijken...

Praat mee

Wat vinden jullie? Is het een taak voor de ouders het filter toe te passen door er bij te gaan zitten of de tablet of telefoon bij zich te houden? Of mag YouTube hier wel eens iets mee gaan doen? Kijkt jouw kind naar deze filmpjes? En hoe reageert hij of zij erop? Praat met ons mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!
Van de partners van VROUW