Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Meisje met ijsje
Foto: Hollandse Hoogte
Opvoeddilemma

In de ijssalon
deed ze de Hitlergroet

eindredacteur

Mariët Oosterwijk

W

We zaten in de ijssalon toen ze de Hitlergroet deed. Zij het wat schuchter, maar toch. Het buurtmeisje was aangeschoven en likte een ijsje met ons mee. "En ik weet ook wat je erbij moet zeggen" zei ze. Help, waar zijn de opvoedskills als je ze nodig hebt?

Mijn dochter (7) keek mij afwachtend aan. Ik zag haar denken: "Wat zou mamma gaan zeggen?" Ik lachte als een vrouw met een ijsje en was blij dat ik twee bolletjes had genomen; had ik tijdens het naarstig nadenken tenminste wat te doen. Mijn wangen kleurden inmiddels mooi bij het aardbeienijs.

Hitlergroet versus de dab

"Oh", zei ik al likkend tegen het meisje. "En waar heb je dat gehoord?"  "Op straat", antwoordde ze. Twee paar kinderogen keken mij afwachtend aan. Moest ik nou in een notendop de wereldgeschiedenis uit de doeken doen? Dat de groet werd ingesteld door de NSDAP in de jaren dertig van de vorige eeuw om gehoorzaamheid te tonen aan een hele wrede partijleider?

Of was dat te veel informatie? Zowel voor een kinderkoppie als voor de locatie in kwestie? Ik wist het gewoon niet, maar omdat ik toch wilde antwoorden, zei ik: "Nou, vergelijk het met de dab. Zo vrolijk als deze groet is, zo lelijk is het armgebaar waarover jij het hebt. Daar wordt niemand vrolijk van, dus moet je nooit meer doen."

Praat mee

Ik had gewoon geen flauw idee wat ik daar in die volle ijszaak moest antwoorden, maar wilde wel íets antwoorden. Waar zijn de opvoedskills als je ze nodig hebt? Mijn vraag aan jou is dus ook: hoe reageer jij in zulke onverwachte situaties? En wat had jij in bovengenoemde situatie gedaan? Praat mee! 

En, wat vind jij? Laat je horen!
Van de partners van VROUW