Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Arenda Oomen
Opvoeddilemma

Zo wordt jouw zoon in 10 stappen
de perfecte partner

journaliste

Hester Zitvast

N

Nou, Nederlandse man: jullie scoren vandaag maar weinig punten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jullie je tijd vooral spenderen op de bank. De man die net zoveel tijd in het huishouden steekt als een vrouw, bestaat niet, aldus economische denktank OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Wat een tegenvaller. Wij zetten tien tips op een rijtje waarmee je jouw zoon voor deze algehele luiheid kunt behoeden.

Begin bijtijds

Baby's schijnen al heel veel op te pikken. Liedjes bijvoorbeeld. En woorden. Aan jou dus de schone taak om hem wat mantra's bij te brengen. 'Vrouwen hoeven niet alles in het huishouden te doen', bijvoorbeeld. Of 'Een dag op de bank zitten en alleen doelloos zappen is lui.' Gewoon heel zachtjes influisteren tijdens het voeden of het verschonen. Het beklijft vast ergens in die hersentjes.

Jong geleerd...

Je hoeft je peuter echt niet al een stofzuiger in de handen te drukken, maar laat 'm helpen het speelgoed opruimen. Of de kleertjes met jou in de wasmand gooien. Jong geleerd is oud gedaan. En als je het een beetje op speelse wijze brengt, dan wordt het vanzelf de normaalste zaak van de wereld.

Maak geen onderscheid

Heb je een dochter en een zoon, dan mag je je handen dichtknijpen. Dan kun jij je zoon namelijk aan den lijve laten ondervinden dat er geen onderscheid wordt gemaakt in wat een meisje thuis moet doen en wat een jongen kan doen. Maak desnoods een schema waarop hij kan zien dat het 50-50 verdeeld is met de klusjes thuis. Mannen zijn gék op schema's.

Doe niet zo onnozel

Als je zoon de vloer dweilt met een schuurspons, je juwelen of de kralen van zijn zus laat verdwijnen als hij ook een keer moet stofzuigen of steevast met de verkeerde boodschappen thuiskomt, dan is het niet meer dan logisch dat je denk: 'Dan doe ik het zelf wel!'

Maar fouter kan het dus niet, want dat is précies waarop hij aanstuurt. Mannen kunnen namelijk ook heel geraffineerd doen. Hij is niet onnozel, hij dóet onnozel. Gewoon terugsturen naar de winkel dus. En de juiste dweil in zijn handen duwen. Volhouden!

Loop niet zo achter z'n kont aan

Nee, jij hoeft zijn was niet op te ruimen. Of zijn bord naar de keuken te brengen. Je hoeft zijn bed niet op te maken en zijn fiets niet in de schuur te zetten.

Natuurlijk ben je ervan overtuigd dat hij het hartstikke druk heeft met school, maar hij zit ook nog bij jou op de 'School des levens', hè? Je bent bezig een voorbeeldig man te creëren. Dus loop niet zo achter z'n kont aan.

Gevoelig voor complimenten

Mannen zijn, net als wij, gevoelig voor complimenten. Voel alleen wel aan waar de grens ligt. Een kind kun je nog de hemel in prijzen, een puber zit niet te wachten op jouw hysterische gekir dat ie het allemaal zo goed heeft gedaan. Die druk je bij voorbeeldig gedrag maar een keer een tientje in zijn handen als de kermis in het dorp is.

Maak gebruik van de competitie

Kinderen hebben er een handje van ouders tegen elkaar uit te spelen, dus jij mag dat zo nu en dan ook wel eens doen. Maakt het ene kind er een zooitje van en doet de ander het goed, benoem dat dan in elkaars bijzijn.

Je zult zien dat het luie exemplaar daar niet goed mee kan omgaan en ook punten bij mama wil scoren. Grote kans dat de rollen de volgende dag dus omgedraaid zijn. Met een beetje geluk gaan ze tegen elkaar strijden en heb je iedere dag kinderen die hun vaat braaf in de vaatwasser zetten.

Onderschat een kind niet

Kinderen kunnen veel meer dan wij denken. Denk niet te vaak 'Dat doe ik wel even, anders gaat het mis', maar laat het ze maar proberen. Ze kunnen écht wel een bed verschonen.

Of een keer de was ophangen. Oók mannen. Er is lichamelijk niet heel veel anders aan je zoon waardoor hij die handelingen niet zou kunnen verrichten. Hij heeft net als je dochter twee handen.

Het goede voorbeeld

Ga een keer een goed gesprek aan met je partner en vertel over je project De perfecte zoon. Vraag je man mee te helpen door het goede voorbeeld te geven. Als jij je zoon laat helpen in het huishouden, maar je laat je man met de zapper in zijn hand op de bank vegeteren, ga je er niet komen.

En hiermee sla je twee vliegen in één klap, want nu heb je er twee paar helpende handen bij. En je man overtuig je natuurlijk van de goede zaak door iets te zeggen als 'Jij hebt altijd zo'n enorme invloed op hem. Hij ziet jou als zijn grote voorbeeld.' Is ie als was in je handen, echt.

Maak een beetje angstig

Je kunt best eens laten vallen dat van die extreem luie mannen het niet best doen op de relatiemarkt. Dat dit types zijn die op hun vijftigste nog steeds geen leuke vrouw aan de haak hebben geslagen. Onzin natuurlijk, we trappen er namelijk massaal in, zo blijkt uit het OESO-onderzoek, maar dat hoeft je zoon niet te weten. Succes!

Van de partners van VROUW