Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Camera Press Ltd.
Opvoeddilemma

Als je dochter botox wil…
'Maar mam, jij spuit toch ook je rimpels weg?'

journaliste

Hester Zitvast

H

Het is hipper dan hip in bepaalde kringen om naast een bezoekje aan de schoonheidssalon zo nu en dan ook een spuitje in het hoofd te laten zetten. En dan hebben we het niet over hoofden waarop de tand des tijds z'n sporen heeft achtergelaten, maar rimpeltechnisch gezien maagdelijke snoetjes. Preventief spuiten, noemen ze dat. Of 'baby-botox'. Wat zou jij doen als je zeventienjarige dochter injecties voor haar verjaardag vraagt? Journalist Hester Zitvast zou er voor gaan liggen…

Zorgelijk

Jongeren nemen het voorbeeld van een cosmetische ingreep net zo makkelijk over als de kleding die bekende persoonlijkheden dragen, stelt een artikel in De Telegraaf vandaag. Dat wordt bevestigt door de trend: steeds meer jongeren willen een beetje botox in hun voorhoofd of een fillertje in de lippen. Dat de ingrepen zo makkelijk worden uitgevoerd bij de groep tot dertig jaar, noemt psycholoog Anouk Taytelbaum zorgelijk tegenover RTL Nieuws.

Big business

In de televisieserie Niet lullen, maar poetsen, was het al volop te zien: jongeren met perfect strakke huidjes, die schaamteloos plaatsnemen in de stoel van een cosmetisch arts voor een driemaandelijks shot. Het is big business; de angst om ouder te worden is tegenwoordig zo groot dat je er met een beetje commercieel gevoel schathemeltjerijk van kunt worden.

Ook diverse jonge vloggers hebben hun hongerige volgers al mee de kliniek in genomen. Zo zagen talloze onzekere pubermeisjes hun idolen de strijd tegen nog niet zichtbare rimpels aangaan of prachtige lippen opspuiten. En tja, zoals die meisjes óók dezelfde kleren en make-up als de vlogsters willen, kun je dus ergens ook een keer de vraag om een uitje naar de cosmetisch arts verwachten. Daar kan geen waarschuwende disclaimer op de vlogs tegenop.

Hypocriet

Vanaf hun achttiende kun je je kinderen niet meer tegenhouden uiteraard, maar toch zal menig moeder hevig in protest komen als de kleine meid van achttien meedeelt dat ze wat zones gaat laten behandelen. Waar moeders misschien zelf de gang al wel driemaandelijks naar haar Dr. Botox maakt, vindt ze dat voor haar dochter not done.

Probeer je in de discussie echter maar eens staande te houden. Botox afschieten zal in de ogen van je dochter mega hypocriet overkomen als je zelf ook al aan de spuit bent. Nee, dan kun je nog maar beter een moeder zijn die er echt verre van blijft.

Diepe frons

Wat zou je doen? Mijn dochter is bijna dertien en vindt het – gelukkig – nog grote onzin dat ik de frons tussen mijn wenkbrauwen tegenwoordig weg laat spuiten. Om even aan te geven hoe diep die frons was: zelfs met botox is ie niet volledig weg te krijgen. Hier dus geen onnatuurlijk strak gebeuren, integendeel. Ik heb alleen het bijna gevaarlijke ravijn tussen mijn ogen wat minder diep laten maken.

Nou zie ik haar nog niet zo snel de vraag stellen of ze ook mag, maar helemaal uitsluiten doe ik het niet. Ze zal maar in een vriendinnengroep terechtkomen, waarin iedereen het heel normaal vindt om aan de botox te gaan als ze een jaar of achttien zijn. Allemaal uit preventie natuurlijk, maar toch…

Negatief zelfbeeld

Ik zou er voor gaan liggen, hoe hypocriet dat dan ook overkomt. Ik zou niet eens alleen bang zijn voor de gevolgen van dergelijke ingrepen op zo'n jong lijf, ik zou vooral bang zijn voor de achterliggende reden waarom ze het wil. Is het alleen maar wat meeloperij? Of heeft ze een negatief zelfbeeld?

In een artikel op RTL Nieuws vertelt chirurg Kalam Ahmed over een jonge vrouw van 23 die een voorhoofdlift wilde. Hij weigerde die ingreep te verrichten, maar het lukte haar wel bij een collega. Dat is ook zo link, dat iedere arts er verschillend over denkt. Dat de ene arts spuit en snijdt als er maar geld op tafel komt en een ander ook kijkt naar de echte noodzaak.

 

Wat zou jij doen als je dochter of zoon vraagt om een babybotox? Geef je mening!

En, wat vind jij? Laat je horen!