Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Sabine Joosten
Opvoeddilemma

9 dingen die moeders denken
als hun peuter zindelijk wordt

journaliste

Hester Zitvast

I

'Is hij/zij al zindelijk?' Die vraag krijg je zo ergens rond de tweede verjaardag van je kind van de wat oudere generatie. Generatie Wasbare Luiers, zeg maar. Die zijn gewend dat de kinderen super vroeg zindelijk werden (ze moesten wel) en vinden alles 'laat'. En zo rond het derde levensjaar haken ook je vriendinnen aan in het vraagstuk. Zindelijkheid als hoogste doel in de peutertijd. Maar laten we heel eerlijk zijn; er komt best wel wat bij kijken. Daarom negen dingen die je denkt als je kind zindelijk wordt.

1. Ik heb hier geen tijd voor!

"Je moet er gewoon even een week voor uittrekken." Het is je moeder die het zegt. Of je schoonmoeder. En het enige wat jij denkt is: WELKE WEEK? Je zit ramvol afspraken, werk en sociale verplichtingen en even een week vrijmaken voor de poep- en plaspraktijken van je kind zit er niet altijd in. Maar ja, jíj wilde kinderen en dan hoort dit er natuurlijk ook bij. Je moet er inderdaad gewoon even een week voor vrijmaken...

2. Praktisch? Luiers zijn pas praktisch!

Het vooruitzicht van een luierloos kind lijkt fantastisch en vooral mega praktisch. Maar nu hij of zij zonder luier rondloopt, is er helemaal niks makkelijks meer aan. Waar je normaal gesproken boodschappen kon doen, terwijl je kind zijn grote boodschap deed, sta je nu met het zweet op je rug in een krap en vies toilet ergens achter in een magazijn van een winkel te hannesen. Of nog erger: dat heb je net niet gehaald. Dus vouw je een plastic tasje uit over de autostoel, hijs je je kleddernatte kind er in en rijd je razendsnel weer naar huis om de troep op te ruimen. Hoe relaxed allemaal!

3. Wat te doen met de besparing?

Een tientje per week is zo uitgegeven aan luiers. Dat is dus 40 euro per maand en na drie maanden 120 euro. Laten die sneakers, waar je nu al een tijdje omheen loopt te draaien, nou precies zoveel kosten. Die mag je dus wel kopen voor jezelf. En nee, daar hoef je echt geen drie maanden voor te wachten. Gewoon nu al doen. Jij hebt het immers ook niet makkelijk in deze zindelijk-wordt-tijd.

4. Ssst! Niet iedereen hoeft het te horen!

"Mama, ik moet poepen!" En dan natuurlijk het allerliefst als je in een bomvolle winkel/tram/sporthal staat. Hebben kinderen dan werkelijk niet door dat je je stoelgang niet per definitie met de rest van de wereld hoeft te delen? En het erge is dat jij er moeiteloos in meegaat. Sta je ineens tegen wildvreemden te verkondigen dat je kind net zindelijk is. As if they care…

5. Niet op die dure bank, please

Je ontkomt er bijna niet aan: op een gegeven moment moet je met je kersvers zindelijke peuter op bezoek bij iemand bij wie de inrichting geen ongelukjes kan gebruiken. Je vrienden, die een prachtige en extreem dure bank hebben staan. Of je kinderloze kennissen, die het huis vol design hebben hangen. Je hebt daar altijd al zo'n stress omdat je kleine de neiging heeft ieder kunstwerk even aan te raken of af te likken, maar hoe leg je ze in hemelsnaam een drol op het hoogpolige vloerkleed uit?

6. Waar is hier het openbare toilet?

Dat wordt in de periode van zindelijk worden de allerbelangrijkste vraag in je leven. Waar is het? En: hoe schoon is het? Je weet in je directe woonomgeving van ieder toilet de locatie, de afstand ernaartoe en ook informatie over eventuele wachtrijen of betalingsoponthoud heb je paraat. Alleen in het uiterste noodgeval loop je die wat shabby broodjeszaak binnen. Bij voorkeur gaan de sluizen bijna open bij de Hema. Je bent een ware toiletexpert geworden.

7. Ik heb tóch smetvrees

En je weet het zeker: je hebt toch smetvrees. Waar je zelf makkelijk op openbare toiletten in de lucht balancerend kunt plassen, klemt je kind ondanks herhaaldelijk verbieden de kleine handjes om de rand van de onbekende pot. Je gaat er bijna van over je nek; wie zat er hiervoor op? Hoe schoon was die persoon? Je grijpt je kind bij de polsjes (want als ze vervolgens maar niet met de bacterierijke handjes aan jouw kleding gaan zitten) en tilt ze op de knie en vervolgens richting wasbak waar je luid mopperend op de viezigheid de handjes desinfecteert. Ondertussen denk je met weemoed terug aan de luiers.

8. Rot op met je advies…mam!

En waar mam staat, mag je alles invullen. Want iedereen met kinderen komt met de meest geweldige adviezen over belonen, stickers en het drie-dagenplan op de proppen. Je weet het allemaal wel: jij leest ook boekjes. Maar jij moet er doorheen en jouw kind doet het gewoon net even anders allemaal. Laat jou maar even lekker aanmodderen, met de nadruk op 'lekker'.

9. Jaha…die van jou was allang zindelijk!

Zo midden in de zindelijkheidstraining lijk je nergens anders meer over te kunnen praten. Dat komt mede doordat je kind er zo'n punt van maakt, waar iedereen uiteraard lekker op inhaakt. En zo weet je meteen dat vrijwel iedereen z'n kind al jaren zindelijk had, voordat die van jou ook maar één keer naar het potje omkeek.

Oh, dat potje ook… Het leek zo handig, je kunt het overal neerzetten… Ja én je kind kan het dus lekker makkelijk optillen en omgooien. Dus ligt er weer een drol op de grond. En je kind staat met de sokken in een natte plas. Zucht. Misschien moet je nog maar een paar sneakers voor jezelf kopen…

Van de partners van VROUW