Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Sabine Joosten
Opvoeddilemma

7 x dáárom is een werkende
mama zo fijn!

journaliste

Hester Zitvast

H

Het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat is in 2016 sterk gestegen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat gegeven leidt op social media uiteraard weer tot een storm aan reacties, waarbij de werkende moeders het nogal eens moeten ontgelden. 'Had dan geen kinderen genomen,' valt er onder meer te lezen. Zelfs 'een werkende moeders is een slechte moeder' kwam een paar keer voorbij. Nou, daar denken wij heel anders over. Daarom: zeven redenen waarom het goed is voor kinderen om een werkende moeder te hebben.

1. Yeah! Kinderopvang!

Al die mensen die vanaf de zijlijn de meest bizarre uitspraken over kinderopvang doen: ga er eens een keertje binnenkijken! Kinderen komen er geen aandacht tekort en het is er niet zielig voor ze. Nee, het is niet zoals thuis, het is er zelfs leuker. Er zijn tal van vriendjes en vriendinnetjes met wie ze kunnen spelen en er is speelgoed te over. En dan staan er ook nog eens geweldige betrokken leid(st)ers op de groep die zo ongeveer alle kinderliedjes kennen, de leukste spelletjes verzinnen en nooit te moe zijn om voor te lezen of verstoppertje te doen. Dus dat jij als mama werkt en jouw kinderen daardoor een of meer dagen per week naar de kinderopvang gaan, is juist fantastisch. Ze worden er ook nog eens super sociaal van. En laat je vooral niet gek maken door spookverhalen over een slechte hechting: Jij weet wel beter.

 

2. Goed voorbeeld

Als werkende moeder geef je je kinderen het goede voorbeeld. (Voordat we nu alle thuisblijfmoeders vol over ons heen krijgen: iedereen is uiteraard helemaal vrij in deze keuze en bij de kinderen thuisblijven heeft ook zeker zijn voordelen, maar wij focussen ons nu even op de belaagde working mom!) Je laat je kinderen zien dat je het belangrijk vindt jezelf te blijven ontwikkelen en financieel onafhankelijk te zijn. En met die eigenschappen kunnen ze later alleen maar hun voordeel doen.

3. Goede balans

We gaan er natuurlijk vanuit dat je een heel leuke baan hebt, waar je energie uit haalt. In dat geval geeft je werk je de perfecte break van luiers, uitgekotste fruithapjes, hetzelfde boekje voor de tiende keer voorlezen en gesprekken over voor volwassenen volstrekt oninteressante zaken als een knuffelbeest dat ziek lijkt te zijn. Met je collega's of misschien wel binnen je eigen bedrijf heb je volwassen gesprekken (toch?), die je de kracht geven om een paar uur later met je kinderen op de grond te gaan zitten om een theekransje te houden met drie barbiepoppen en een pluchen hond. Je kinderen vinden het geweldig dat je dat toch iedere keer weer met zoveel overgave doet.

4. In geval van nood

Stel dat je gaat scheiden (dat is geen doemdenken; die kans is helaas aanzienlijk aangezien ruim een derde van alle huwelijken strandt - en dat gaat er niet minder op worden), dan kan jij je eigen broek ophouden. Je kunt een huisje huren, je kunt samen met je ex-partner de financiële zorg voor de kinderen blijven dragen, wat in de praktijk een hoop gedoe en ruzie voorkomt. Nou zal je kind daar dus in geval van een goed huwelijk niets van merken, maar mocht zich zo'n noodgeval aandienen, dan plukken je kinderen er absoluut de vruchten van dat jij werkt. En jijzelf en je ex trouwens ook: regeren is vooruitzien!

5. Onafhankelijk

Moeders die de hele dag om hun kind heen klitten; dat kan gewoon niet goed zijn. Een kind heeft ook z'n eigen ruimte nodig. Natuurlijk is het heel fijn om mama vaak dichtbij te hebben, maar er is ook nog zoiets als loslaten. Als kinderen dat niet meekrijgen, als ze nooit een stap kunnen zetten zonder hun moeder in de buurt, wordt dat proces heel lastig. En wat krijg je dan? Kinderen die tot hun dertigste thuis blijven wonen. Of kinderen die helemaal niets willen en kunnen zonder dat mama erbij is. Laat ze de wereld maar ontdekken en doe af en toe een stapje terug. En in dat stapje terug kan je wel een boek gaan lezen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon werken.

6. Gelijkheid tussen papa en mama

Als mama ook werkt, heb je grote kans dat papa misschien wat minder kan werken. Als je allebei een baan hebt, zul je de zorgtaken thuis ook gelijker verdelen. En dat is hartstikke fijn, want kinderen hebben niet alleen hun moeder, maar ook hun vader nodig. Een een mannelijke hand in de opvoeding (en dan dus niet alleen op zondag als het vlees moet worden gesneden) is supergoed voor een kind. Nou en ook dát bewerkstellig je dus door te gaan werken.

7. Meer geld, meer mogelijkheden

Het is nou eenmaal zo dat als beide ouders een baan hebben, er een hoger gezinsinkomen is. En met dat geld kan je allemaal leuke dingen doen. Je kunt ervan op vakantie en je kunt er leuke dagjes uit met het gezin mee plannen. Daarbij is het met de huidige woningmarkt bijna niet te doen om een gezin te draaien op één inkomen. Voel je daarom ook niet schuldig dat je werkt. De tijden zijn anders, je moeder kan je zoveel vertellen, maar in haar tijd kocht je nog voor een paar tientjes een huis - bij wijze van spreke dan. Nou maakt geld niet gelukkig, dat weten wij ook wel, maar geldzorgen maken helemaal niet gelukkig. Het is dus meer een mooie bijkomstigheid van het feit dat beide ouders werken, maar zeker geen onbelangrijke!