Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Opvoeddilemma

‘Als je als ouder positief bent over seks en intimiteit,
dan pikken je kinderen dat ook op’

journalist

Maaike Schaap

U

Uit een onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland komt naar voren dat jongeren later aan seks beginnen dan vijf jaar geleden. Maar betekent dat ook dat ze beter beslagen ten ijs komen? Dat is maar de vraag, want veel ouders voelen zich nog altijd ongemakkelijk bij die gesprekken over de bloemetjes en de bijtjes. Opvoedkundige Marina van der Wal schiet hen te hulp, maar is ook meteen heel duidelijk: ‘Seksuele voorlichting begint al bij de geboorte van je kindje!’ 

Als we 'seksuele voorlichting' horen, denken we al snel aan een gesprek aan de keukentafel met een stel boeken erbij waarin wordt uitgelegd wat seks is en hoe je het doet. “Een misvatting!” zegt Marina van der Wal. “Seksuele voorlichting begint al op het moment dat je baby’tje wordt geboren en je hem of haar liefdevol in je armen sluit.” 

“Seksuele voorlichting is meer dan het verhaal over de bloemetjes en de bijtjes. Het is de manier waarop je met elkaar omgaat en de manier waarop je vorm geeft aan de intimiteit die je voor je kind voelt. Het geven van liefde, medeleven, zelfvertrouwen en het aanleren van grenzen aangeven en het respecteren van de grenzen van een ander is allemaal seksuele voorlichting. Het is belangrijk dat kinderen merken dat intimiteit fijn is en dat ze er met jou over kunnen praten.”

Waar komen baby’s vandaan?

Toch blijkt het in de praktijk niet altijd mee te vallen. Sta je net in de supermarkt bij het schap met yoghurt, komt dé vraag: "Waar komen baby’s vandaan, mama?" 

Marina: “Vaak komt er dan meteen een paniekgedachte bij je op. Moet je je zesjarige dochter nou vertellen over liefde, lust en hoe een kindje verwekt wordt? Het antwoord is: nee. Een kind wil gewoon antwoord op zijn of haar vraag: ‘Een baby’tje komt uit de buik van een moeder.' De meeste kinderen zijn tevreden met zo’n antwoord. Zij willen niet jouw persoonlijke verhalen horen over hoe hij of zij is verwekt als zo’n vraag gesteld wordt."

"Soms kun je ook schrikken van een vraag. Zo vroeg mijn zoon toen hij twaalf was of ik met hem wilde zoenen. Wat was dit nou? ‘Wat is de reden dat je dit vraagt?’ vroeg ik hem.”

Neuzen botsen

“Door een verdiepende vraag te stellen, had ik even tijd om na te denken. Mijn zoon vertelde uiteindelijk dat het afscheidsfeestje van groep 8 voor de deur stond. Ze zouden gaan ‘flesje draaien’. Als hij aan de beurt was en de hals van de fles draaide naar een leuk meisje, dan zou hij met haar moeten zoenen. Maar hoe doe je dat zonder dat de neuzen tegen elkaar botsen?”

“Een heel gewone vraag! Ook vragen veel kinderen: ‘Doen jij en mama aan seks?’ Als jij daar: ‘Ja, dat doen veel papa’s en mama’s’ op antwoordt, is een kind al snel tevreden."

Ik weet het allemaal wel

“Door altijd een positieve omgeving te creëren waar dat soort vragen gewoon gesteld mogen worden, zorg je ervoor dat het voor je puber ook makkelijker wordt om erover te praten. Pubers roepen al snel: ‘Ik weet het allemaal wel’, maar het is schokkend wat ze niet weten. Zo denken sommige pubers nog steeds dat ze van een eerste keer seks niet zwanger kunnen raken. Zaken die gewoon bij biologie horen en die je al makkelijk met ze kunt bespreken als ze in groep 7 of 8 zitten.”

“En ben jij als ouders positief over seks en intimiteit, dan pikken je kinderen dit ook op. Tijdens lezingen vraag ik vaak wat ouders aan hun kinderen willen meegeven over seks. Steevast zeggen ze dan woorden als liefde, intimiteit, vertrouwen en plezier. Maar uit onderzoek blijkt dat daar thuis helemaal niet over wordt gesproken. Er wordt eerder gesproken over ‘doe het niet tegen je zin’, ‘je kunt er ziek van worden’ en ‘hoe je het doet’. Dat is toch niet wat je wilt meegeven?”

Sexting

Uit het onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland kwam ook naar voren dat steeds meer jongeren aan sexting doen. “Dat is toch ook leuk!” lacht Marina van der Wal. “Ouders doen er soms zo moeilijk over, maar vergeten dat het er tegenwoordig gewoon bij hoort. In mijn tijd dook je achter het fietsenhok om te zoenen, jongeren van nu sturen foto’s via social media.”

“Als je als ouder dan drie keer achter elkaar zegt: ‘Wat zit je toch veel op je telefoon. Je gaat toch geen blootfoto’s sturen, hè?’ kun je er donder op zeggen dat je kind niet naar je toekomt als het wel in de problemen is gekomen. En dat is niet wat je wilt. Door het positief te benaderen en het gesprek aan te gaan, kun je een veilige omgeving creëren zodat ze weten dat ze altijd met je kunnen praten. En natuurlijk kun je dan als advies meegeven dat áls ze zoiets doen, ze niet hun hoofd moeten meesturen.”

Marina van der Wal en Bram Bakker (psychiater) schreven het boek 'Vrij(be)wijs over seksuele voorlichting.' 

Vrouw jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.