Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Sabine Joosten
Opvoeddilemma

7 x dáárom zijn pubers
zo leuk!

journaliste

Hester Zitvast

P

Pubers. We mogen graag op ze mopperen en ons heil zoeken bij andere puberouders (want die begrijpen tenminste door welke ellende je heen gaat met zo'n luie, ongeïnteresseerde bankhanger thuis), maar laten we in het kader van de positiviteit nu eens wat pluspunten opsommen. Want die zijn er zeker! Sterker nog, pubers zijn zo nu en dan hartstikke leuk!

1. Humor

De meeste pubers beschikken over een flinke portie humor. Waar je in de kindertijd nog geacteerd meelacht om de grappen – die vaak helemaal niet grappig zijn – kun je je met een puber echt bescheuren. Hun vocabulaire is inmiddels zo enorm dat ze alles wat je zegt begrijpen. Sterker nog: jouw woordenschat wordt door je kind uitgebreid. Grappige opmerkingen, geweldige gesprekken met hun vrienden erbij: je zou het eigenlijk - net als toen ze nog klein waren - moeten noteren of opnemen. Zo leuk voor 'later'…

2. Ze trekken hun eigen plan

Weet je nog, jaren geleden, dat er iedere dag aan je gevraagd werd wat jullie die dag gingen doen? Helemaal in de vakanties was dat verschrikkelijk. Je kind zag jou als hoofd van het animatieteam. Of je weer even iets leuks wilde verzinnen, want hij of zij verveelde zich zo. Daar heb je met een puber geen last van. Een puber verveelt zich namelijk geheel vrijwillig. Ze vinden het gewoon lekker om helemaal niets te doen. En de overige tijd vullen ze zelf in. Jij hoeft alleen nog maar 'JOE!' te roepen als ze de voordeur uitlopen om naar vrienden te gaan. Super relaxed.

3. Goede gesprekken

Het was te gek hoor, al die verhalen over kinderseries, de onzinnige ruzies met vriendjes of vriendinnetjes op school en de nieuwste rages, maar wat is het fijn om met je kind een gesprek op niveau te hebben. Het is even schrikken, zo'n eerste keer met je kleine mannetje of meisje écht inhoudelijk over de wereldproblematiek of gevoelens praten, maar het heeft wel wat. Een puber geeft je weer een lekkere frisse kijk op zaken, waar jij misschien al een beetje in aan het vastroesten was.

4. Goede shoppartner

Kleine kinderen vinden alles mooi wat je aanhebt. De puber niet. Die is oprecht kritisch en daar moet je je voordeel mee doen. Als de puber zegt dat je er echt niet uitziet in je jumpsuit met je gympen, dan plan je maar een winkelsessie in. Laat je kind maar meebeslissen in wat nog wel en niet kan op jouw leeftijd, dat kan alleen maar goed voor je uitpakken. De puber wil namelijk niet dat jij er absurd uitziet in bijzijn van vrienden. Niet te oud, niet te jong. En natuurlijk wel écht hip. Ze moeten met je voor de dag kunnen komen. Zo loop je dus op sneakers, die het stempel 'tof' krijgen. Je had ze misschien zelf niet zo snel van het rek gegrepen, maar nu je ze aan hebt, moet je toegeven dat ze geweldig staan.

5. Uitslapen

Misschien wel het aller, allerfijnste aan pubers: er kan weer uitgeslapen worden in huis. Je zit je niet langer als een zombie op drie koppen koffie door zes afleveringen van Pieter Konijn heen te worstelen op de vroege ochtend. ('Jaha schat, ik zie het! Pieter is wéér in de tuin van de buurman gekropen…') Je kan gewoon lekker blijven liggen tot een uur of tien. En dan nog steeds heb je uren je handen vrij voordat je puber z'n bed uitkomt. Wat een luxe.

6. Lekker eten

De tijd van 'dat lust ik niet' is voorbij! De puber lust namelijk alles. Ineens worden jouw kookkunsten gewaardeerd. Er komen zelfs verzoekjes binnen. 'Mam, kun je die ene lasagne nog een keer maken, die met paddenstoelen?' Je hebt er alleen maar van gedroomd dat ze nog eens iets anders wilden eten dan pizza, patat en pannenkoeken. En, ook leuk, in hun plotselinge interesse voor eten: ze komen zodra jij achter de pannen kruipt, bij je staan om mee te roeren en gezellig met je te praten.

7. Waardering

Natuurlijk ben jij bij vlagen nog steeds de aller, allerstomste en maak je met jouw regels en beslissingen eens in de zoveel tijd hun leven 'helemaal kapot', maar onder de streep is alles zoveel redelijker dan toen ze nog krijsend in het gangpad van de supermarkt bij de verrassingseieren op de grond lagen. Ineens krijg je zo nu en dan waardering. Neemt de puber je bijvoorbeeld mee uit lunchen met Moederdag. Of krijg je een met zorg uitgezocht cadeau op je verjaardag. Of je ontvangt een lief appje. Of een spontane knuffel met de woorden 'Ik hou van je mam'.

Ach, dan vergeet je toch de rommel, de oneindige vreetbuien, het late thuiskomen, de was naast de wasmand, de fiets niet in de schuur, de barst in het scherm van de splinternieuwe telefoon, de slechte schoolresultaten, de grote mond, het eindeloze gamen, het ongeïnspireerde hangen op de bank, het gezucht, de rollende ogen…

Vrouw jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.