Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Joyce van Belkom
Opvoeddilemma

Survivaltips voor de zomervakantie:
denk niet te groot en vervelen mag!

journaliste

Hester Zitvast

Z

Zomervakantie! Voor ouders de tijd om lekker te zuchten en te steunen, want och, hoe kom je die eindeloos lijkende zes weken met de kinderen fulltime om je heen toch door? VROUW.nl staat uiteraard met een SOS-lijstje klaar: zeven handige tips om het er enigszins zonder kleerscheuren vanaf te brengen. Daar gaan we!

1. Verlang niet te veel, relax

Maak het jezelf niet al te moeilijk door teveel van ze te verlangen.

Kinderen hebben een natuurlijke gave om zich bij vlagen stierlijk te vervelen en alles wat ze vasthouden enkele minuten later weer te laten slingeren. Ze zullen nooit uit zichzelf een boodschap voor je doen of de woonkamer even stofzuigen en laten we eerlijk zijn: als ze dat toch (onder lichte dwang) doen, kun je uiteindelijk toch nog zelf aan de slag.

Ze hebben het hele jaar op school gezeten, zijn iedere doordeweekse ochtend vroeg opgestaan en nu hoeft het even niet. Laat ze. Wat wilde jij op die leeftijd het liefst? Uiteraard hou je het wel een beetje binnen de perken (je huis hoeft niet volledig te ontploffen richting vuilnisbelt), maar leg niet op iedere slak zout. Ga zelf ook een beetje in hun 'relaxte stand'. Probeer maar, dat kun je best.

 

2. Vervelen mag

Vervelen is, zoals al meerdere keren uit onderzoek is gebleken, goed voor kinderen. Dus als ze weer eens als zoutzakken ondersteboven op de bank hangen en met een zeurderige stem "ik verveel me" roepen, dan beaam je dat gewoon met een begripvolle tekst als "ja, wat naar toch hè?" En daarna zorg je dat je weg bent.

Ga even lekker in de tuin zitten met een kop koffie en een tijdschrift. Ga even boven de was opvouwen of met de hond wandelen. Je zult zien dat als je het hele verveelproces niet van dichtbij hoeft mee te maken, het je ook niet zo raakt.

En uiteindelijk wordt dan dus bij het kind het creatieve brein geprikkeld door al die lamlendigheid en zul je merken dat ze ineens iets leuks hebben bedacht. Dan bouwen ze een hut van je beddengoed bijvoorbeeld. Of ze gaan zichzelf schminken met je make-up. Adem in, adem uit – ze zijn tenminste bezig.

3. Laat ze de planning weten

Het leven kan voor jou natuurlijk niet zes weken on hold staan. Je moet misschien wel werken, een huishouden runnen, je moeder bezoeken, boodschappen doen: allemaal doffe ellende voor je kind, maar het moet gebeuren.

Plan gedurende de vrije weken wat hoogtepunten in. Naar het zwembad, naar een speeltuin, pannenkoeken eten, patat halen, varen: wat jij wilt. Zet ze in de familieagenda en breng je kind daarvan op de hoogte. Zo weten ze wat ze wanneer kunnen verwachten en nog beter: wanneer ze niets hoeven te verwachten.

Superhandig voor jouw schuldgevoel (want waarom hebben wij vrouwen dat toch zo sterk?) en uitermate rustgevend. "Wij doen ook nooit iets leuks", kun je handig pareren door de agenda erbij te pakken. "Oh nee? Eergisteren zaten we nog op een waterfiets en morgen gaan we naar het openluchtzwembad. Mondje dicht dus."

4. Logeren

Plan een paar logeerpartijtjes in. Misschien willen opa en oma wel wat dagen van je overnemen. Of mag je kind bij zijn allerbeste vriend slapen. Voor wat hoort wat, dus jij zult de deuren omgekeerd ook weer open moeten stellen voor dat vriendje, maar dat is alleen maar fijn. Als de kinderen elkaar hebben, leggen ze niet zo'n intens beslag op jou. Zo kun jij de dingen doen die je moet doen en als de logeerpartij voorbij is, heb je je handen weer vrij om iets leuks te plannen.

5. Investeer in een speelgoednoviteit

Nog geen trampoline in de tuin? Dan is dit hét moment om er eentje aan te schaffen. Ze hebben zes weken de tijd om de nieuwigheid er vanaf te springen en daar zullen ze nog te kort tijd aan hebben. Een zandbak, een hengel, een vlieger, een rubber bootje, een opblaaszwembad, een step, een skateboard of een waveboard: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar je zult zien dat het de investering meer dan waard is.

6. Geen schermprincipes

Laat je schermprincipes varen. Of laat de touwtjes in elk geval lekker vieren. Ze krijgen van die zes weken écht geen vierkante ogen. En zoals jij je waarschijnlijk ook wel eens verliest in een paar weken extreem bingewatchen op Netflix, moet je tijdens de vakantie maar toestaan dat je meiden voor de zesde keer in twee dagen tijd Frozen kijken. Laat ze lekker swipen met die iPads, druk ze zo nu en dan even je telefoon in handen. Heerlijk zen en super efficiënt, zo'n digitale oppas.

7. Maak kleine feestjes

Het hoeft niet allemaal groots en meeslepend te zijn om je kinderen bezig te houden, hè? Een dagje pretpark is al snel een rib uit je lijf en zes weken vakantie is ook van de zotte.

Denk klein. Draai een stapel leuke foto's uit en laat je kinderen een eigen fotoboek plakken en knippen. Ga samen oranje cupcakes bakken ter ere van het Nederlands Dameselftal en kijk al etend een wedstrijd. Laat ze een nachtje slapen in een tentje in de tuin. Speel verstoppertje in huis. Laat de kinderen limonade verkopen in hun eigen marktkraam. Laat ze een recept uitzoeken en kook samen. Organiseer een stoepkrijtwedstrijd voor de deur. Ga de hond van de buren in het bos uitlaten. Laat ze een hele dag marathon-tv-kijken met bergen popcorn. Er zijn een miljoen dingen te bedenken.

Fijne vakantie!