Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Kees van de Veen
Opvoeddilemma

Handleiding voor
een succesvol kind

journaliste

Hester Zitvast

W

Wetenschappers zijn er uit: er is wel degelijk een handleiding om je kind zo succesvol mogelijk te laten worden. En dat willen we natuurlijk allemaal, een professor of doctor in de hogere iets-kunde. Toch? VROUW-collega Hester struinde het internet af en vond zeven fijne tips. 

Een reëlere richting

Wij hebben nogal de neiging om kinderen anno 2017 vooral de richting op te laten zwemmen waar ze het hardst van dromen. Wil je kind profvoetballer worden? Dan begrijp jij dat als moderne ouder als geen ander en dat stimuleer je dan ook - ondanks dat je zelf ook wel aanvoelt dat het Nederlands Elftal er never nooit in zal zitten.

Niet doen, zeggen de wetenschappers. Stuur je kind een beetje bij in een reëlere richting, een richting waarin ze zeer waarschijnlijk wél een baan gaan vinden.

Ga van dat scherm af

Het is echt zo mensen; schermpjes zijn niet goed voor het kinderbrein. Voor kinderen van 2 tot 5 jaar is een uur per dag echt de max. En als kinderen ouder worden, moet je ervoor waken dat de slaap er niet door gehinderd wordt.

Beperk de tijd dat ze op een tablet of smartphone zitten te staren en zorg ook voor schermvrije zones in huis - denk daarbij aan de slaapkamer of de eettafel. Lastig punt hè? Tja, hier zul je zelf ook het goede voorbeeld moeten geven natuurlijk. Maar alles voor een succesvol kind, niet?

Zet ze aan het werk

Ben jij zo'n moeder die alles liever zelf doet 'omdat het dan tenminste goed gebeurt?' Fout! Je kinderen kunnen best die kleine handjes ook eens uit de mouwtjes steken. En natuurlijk zal er dan eens een keer iets sneuvelen bij het inruimen van de vaatwasser.

Of de stofzuigsessie eindigt in een klein huiselijk drama omdat de hamster bijna is opgezogen. Maar denk er vooral aan dat diverse studies glashard hebben bewezen dat succesvolle volwassen vroeger vrijwel allemaal thuis door hun vader of moeder aan het werk werden gezet.

Lees voor

Zo rond bedtijd, als je zelf na een lange dag werken op je tandvlees de trap op strompelt en eigenlijk helemaal niets anders meer wilt dan languit op de bank series bingewatchen, zul je echt nog even aan de bak moeten.

Lees je kind voor, het werkt als een dolle. Begin ermee als je kind nog in de luiers ligt; ook babies houden van voorlezen namelijk. Ze leren er niet alleen beter door spreken, je hebt ook nog eens kans dat ze er later veel boeken door gaan lezen. Win, win! Oh, en dan worden ze er dus ook nog eens slimmer van hè…

Laat ze op hun bek gaan

Je vangt ze het liefst op in je moederlijke liefdevolle armen of voorkomt dat ze op welke manier ook falen, maar daarmee ben je dus fout bezig; een kind leert van fouten.

Als iets mislukt weet je niet alleen hoe je het de volgende keer beter kunt doen, je doet er ook een stukje vaardigheid op het gebied van omgaan met tegenslag mee op. En dat maakt je een beter mens. Geef je kinderen het vertrouwen dat ze het zelf kunnen!

Eet met het hele gezin, aan tafel

En dan nu een heel eenvoudig punt om je kinderen tot grote hoogten te doen stijgen: eet met het hele gezin aan tafel. Het is namelijk een feit dat gezinnen waar de maaltijd gezamenlijk genuttigd wordt, minder tienerzwangerschappen voorkomen, minder sprake is van depressie of overgewicht en ook nog eens minder vaak drugs gebruikt worden. En hoe fijn is het als samen eten boven alles ook gezellig is?

Moeders: ga werken

Een riskante uitspraak, maar wel gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de Harvard Business School: Als jij werkt, zal je dochter dat zeer waarschijnlijk ook gaan doen. De kans is groot dat ze meer gaat verdienen dan vriendinnen met moeders die thuis zijn gebleven.