Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Robin Utrecht
Opvoeddilemma

Ouders van tieners:
Praat met je kinderen over Sayat!

journaliste

Hester Zitvast

A

Al van Sayat gehoord? Vraag je tiener(s) er maar eens naar. Grote kans dat zij er alles over weten te vertellen en eveneens een grote kans dat ze er al een negatieve ervaring mee hebben gehad. Het is namelijk een pestapp. Hoogste tijd om er even over met elkaar in gesprek te gaan. Er gebeurt in hun online wereldje veel meer dan wij kunnen bedenken.

"Mam, ik krijg allemaal nare berichten op Insta via Sayat binnen", zei mijn dochter onlangs. Het is altijd even schakelen als een puber een gesprek met je begint. Het is toch weer een andere taal die je dan moet spreken. Insta is Instagram, dat behoort toch wel bij je ouderbasiskennis. Maar van Sayat had ik nog nooit gehoord.

Fossiel

"Wie is Sayat", vroeg ik dus logischerwijs. Wist ik veel; een nieuw kind in de klas? In de buurt? Maar Sayat bleek niet iemand, maar een anonieme feedback-app te zijn. En iemand in mijn dochters omgeving had die app aangrepen om haar op Instagram onder meer 'plat' en 'lelijk' te noemen. Ze stuurde mij ter verduidelijking een screenshot.

Ik dook snel in de materie, het beste wat je kunt doen in dit soort gevallen. Zorg dat je ingelezen bent. Je denkt misschien dat je als moderne ouder (en dat voel ik mij best wel), behoorlijk bij bent, maar als je je dan weer even echt verdiept in waar je kinderen online mee bezig zijn, kun je alleen maar concluderen dat je een digitaal fossiel bent. Je kinderen wisten dit natuurlijk allang, die nemen je totaal niet serieus als het aankomt op internet en randverschijnselen.

Anoniem afzeiken

Sayat is dus een app waarmee je anoniem feedback kunt geven op bijvoorbeeld Instagram. Stel je ziet een foto waarbij  je een onbedwingbare behoefte krijgt om er iets heel naars over te posten, dan is dat met Sayat mogelijk zonder dat iemand ooit achterhaalt dat jij dat hebt gedaan. "WHY?", was het eerste dat ik dacht.

Waarom zou je in hemelsnaam als appbouwer iets ontwikkelen, waarvan je zeker weet dat het alleen maar negatief gebruikt gaat worden. Want positieve feedback geven; dat durven we wel onder onze eigen naam. Maar iemand afzeiken; dat doen mensen het allerliefst anoniem.

Pestapp

Een pestapp dus. Want dat is het in feite. En dé manier waarop Sayat gebruikt wordt. Mijn dochter weet honderd procent zeker wie de berichten over haar geplaatst heeft, maar hardmaken kan ze het niet.

Ze herkent de woordkeuze en de manier van schrijven, die passen volledig in het plaatje van die verdachte persoon. Ze kan er alleen niks mee. En ik ook niet. En de leerkrachten óók niet. Een app waar je dus vrij machteloos tegen staat, het is vooral een kwestie van hopen dat de trend snel voorbij waait.

Negatieve ervaringen

Het is een hype. Iedere zichzelf respecterende Instagrammende puber doet aan Sayat, jouw kind waarschijnlijk ook. Omdat ze nog in een belangrijke leerfase van hun leven zitten, is het wel verstandig er het gesprek met ze over aan te gaan. Vraag bijvoorbeeld eens of ze de app geïnstalleerd hebben.

Of ze er negatieve ervaringen mee hebben. Vraag eens of ze zelf ooit anoniem een naar bericht zouden plaatsen. En vraag eens of ze zich bewust zijn van de impact van zulke negatieve berichten.

Dat is het enige dat je kunt doen; werken aan een stukje bewustwording. Blijf met ze in gesprek. En dan is het nu wachten op de volgende volstrekt geschifte app waar onze kids mee te maken krijgen.