Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Sabine Joosten
Opvoeddilemma

Als je kind weer terug wil op het nest...
'Hooguit een maand!'

journaliste

Daphne van Rossum

J

Je kind is het huis uit en langzaam maar zeker begint je 'nieuwe' leven vorm te krijgen. Maar dan komt je uitgevlogen kind weer thuis wonen. Vanwege een relatiebreuk, huuropzegging of studiestop. Wat nu?

Uit onderzoek van de London School of Economics (LSE) blijkt dat terugkerende kinderen het leven van hun ouders danig verstoren. Ouders hebben moeten wennen aan het lege nest maar hebben dan ineens weer thuiswonende kinderen. Dat drukt op de levenskwaliteit van de ouders, blijkt uit het onderzoek.

Geen excuus

Opvoedkundige Marina van der Wal vindt het dan ook een no-go: "Mijn eerste advies is dan ook: 'Begin er niet aan!'. Je kind heeft het besluit genomen om op eigen benen te staan, heeft de verantwoordelijkheid gehad voor een eigen huishouden en komt dan weer bij de ouders en wordt weer 'kind'. Zo werk dat psychisch; de regels van het ouderlijk huis worden dan ook weer hun regels.

Je hoort het in deze tijd van slechte woningmarkt steeds meer, maar ik vind het toch geen excuus. Je kunt altijd op zolder bij vrienden, of met meerdere mensen een huis huren. Dat deden (groot)ouders ook in de jaren vijftig en zestig. Toen was het ook moeilijk om aan een huis te komen. Dan woon je met anderen, maar blijf je zelfstandig.

Uitkering

Als jongvolwassene moet je loskomen van je ouders. Als je weer thuis gaat wonen belast je je ouders met nogal wat. Als je als ouder een uitkering hebt bijvoorbeeld, moet je echt goed nagaan wat de consequenties zijn voor je inkomen. Sowieso moet je kijken wat de vaste lasten zijn en welk aandeel daarvoor voor je kind is. Dus niet denken, 'Ach het is maar een pak melk extra', of 'Ik had die kamer toch al leeg staan.'

Een kind moet echt bijdragen aan huur, hypotheek, huishoudpot en elektriciteit. Anders geeft het scheefgroei. Reken uit wat een kostganger zou kosten. Het wordt een zakelijke deal. Je wil er als ouder niet aan verdienen, dus je zou een deel van de onkosten die je krijgt kunnen wegzetten op een rekening. Als je kind dan opnieuw uit huis gaat kun je een royaal gebaar maken.

Koekoeksjong

Je wilt als ouder voor je kind zorgen, maar je wilt je kind ook loslaten. Die combinatie is ingewikkeld en een potentiële bron van irritatie. Je kind is net een koekoeksjong als het terugkeert; het wordt steeds groter en zit in de weg. De prijs die je als ouder betaalt is hoog. Je moet romantische afspraakjes in je huis op de koop toe nemen en bijbehorende amoureuze geluiden. En wil jij wel al die grote vrienden in je huiskamer, terwijl jij kunt koken en bedienen?

Je kind die al volgens eigen regels heeft geleefd is dus eigenlijk te volwassen voor de regels in jouw huis, maar je bent biologisch ook weer te verbonden om het zakelijk op te lossen. Mensen realiseren zich niet wat er gebeurt als ze 'Ja' zeggen tegen een kind dat wil terugkeren.

Visite en vis

De puberteit is er niet voor niks. Je kind gaat steeds meer afstand nemen en jij krijgt steeds meer vertrouwen dat het op eigen benen kan staan. Als het terugkomt ontneem je je kind als het ware dat vertrouwen weer. Het leven dat dat kind leidde, dat kan niet in jouw huis. Ik zou zeggen: 'Vang het een maandje op als het echt niet anders kan. Maar dan moet het ook echt klaar zijn. Want visite en vis blijven maar drie dagen fris."