Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Roos op een festival
Foto: Eigen Beeld
Opvoeddilemma

Met je kroost naar een festival?
Onze collega's doen het graag!

journaliste

Daphne van Rossum

M

Met je kind(eren) naar een festival? Leuk! Maar volgens orthopedagoog Mariëlle Beckers van Buro Bloei zijn er wel bepaalde regels die je in acht moet nemen: "Vraag jezelf af, voor wie doe je het. Voor jezelf of je kind?"

VROUW-eindredacteur Marijke ging toen haar kinderen klein waren altijd graag naar festivals: "Ik ben een echt festivaldier, naar festivals gaan vind ik in de zomer een van de leukste dingen om te doen. De combi van buiten zijn, zon en muziek spreekt me heel erg aan. De kinderen gingen vanaf jonge leeftijd mee.

Zweefmolen

Dan keek ik wel of het geschikt was voor kinderen met een kindergedeelte en leuke acts waar ze bijvoorbeeld mee mochten trommelen met een Afrikaans bandje. Ook ging ik niet samen met hen vlak voor het podium staan. Lekker op een kleedje zitten en rondlopen langs kraampjes vond ik altijd heel gezellig.

Vaak gingen we met vrienden die dan ook hun kind(eren) meenamen. Dan konden de kinderen met elkaar spelen en was er altijd wel iemand die kon opletten. Om de beurt kon je dan even naar het podium lopen. Ook gingen ik graag naar De Parade; lekker naar een kindervoorstelling. Ik vond het altijd leuk om culturele dingen met ze te doen. En tussendoor een ijsje en even in de zweefmolen."

Eigen Beeld

Inmiddels zijn haar kinderen 24 en 18 en speelt haar zoon zelf op festivals met Lucas Hamming en het duo Jack and the Weatherman. Marijke: "Stijn heeft opgetreden op Pinkpop, daar zijn we met z’n allen naar toe geweest en pas was ik naar een winterfestival met mijn dochter en haar vriend. Ook gaan we naar Down The Rabbit Hole. Dus nu slepen zij mij mee."

Koptelefoon

Ook de dochter (3) van VROUW-collega Suzanne gaat van kleins af aan mee naar festivals: "Het zijn gratis festivals die gericht zijn op kinderen. Het moet niet te druk zijn en kindvriendelijk en veilig. Ze draagt ook altijd een koptelefoon die een bepaald aantal decibel doorlaat, dat vind ik heel belangrijk. Waardoor ze mij wel verstaat, maar er geen schade aan haar gehoor komt. Die droeg ze al als baby."

Eigen Beeld

Rock Werchter

VROUW-stagiaire Simone (23) kon niet wachten tot zij met haar vader mee mocht naar Pinkpop: "Ik was 11 toen ik 'eindelijk' mee mocht. Ik was dolblij. Mijn vader heeft mij echt meegenomen in zijn liefde voor muziek. We hebben dezelfde smaak, zijn bijvoorbeeld samen naar The Cure geweest. En binnenkort gaan we samen naar Rock Werchter."

Eigen Beeld

Springkussens

Orthopedagoog Mariëlle Beckers gaat in september naar Into The Great Wide Open op Vlieland met haar kinderen van 11 en 8. "Als het overdag is en er zijn kinderactiviteiten als springkussens en dj’s voor kinderen is het natuurlijk heel erg leuk. Als het alleen voor volwassenen is moet je uitkijken. Maar dat geldt ook voor cafés en clubs. Met name aan het einde van de dag als er alcohol wordt gebruikt of drugs wordt het onveilig.

En jouw kind voelt dat ook. Vooral als jij zelf 'anders' gaat doen. Dan moet je je afvragen: 'Doe ik het voor mezelf of voor mijn kind?' Als je kind het niet leuk meer vindt, dan moet jij ook naar huis gaan. Daar moet je van tevoren goede afspraken over maken. Als je het voor jezelf doet, kun je beter een oppas nemen en een dagje zonder de kinderen weggaan. Ook wel eens lekker trouwens."