Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Is jouw kind een bankzitter of liever toch clubjes?
Foto: Richard Brocken
Opvoeddilemma

'Mijn dochter heeft 1 naschoolse activiteit
en dat vind ik meer dan genoeg!'

journaliste

Daphne van Rossum

N

Na regio Zuid krijgt komend weekend ook regio Midden vrij, regio Noord mag dan nog een week. Zo tegen het einde van het schooljaar vallen kinderen bijna om van vermoeidheid. Maar niet alleen kinderen hebben het druk, ook ouders lopen op hun tandvlees.

Geen wonder na een jaar waarin we kinderen behalve naar school, ook naar sport, muziekles en/of huiswerkbegeleiding moesten chauffeuren. Maken we het ook niet te druk voor onze kinderen en dus voor onszelf? En hoe kunnen we meer rust inbouwen zodat we volgend jaar in juli niet half overspannen zijn?

Energieniveau

Volgens orthopedagoog Mariëlle Beckers van Buro Bloei ligt het ook aan het kind. Hoeveel kan het incasseren, waar ligt de interesse en hoe is het energieniveau? "Sommige kinderen vinden het fantastisch om van alles te ondernemen, die kunnen het goed aan. Sommige kinderen hebben meer behoefte aan rust en ontspanning.

Naschoolse activiteiten zijn ook gestructureerd, vaak in een groep. Een kind moet luisteren naar instructies van de trainer. Als ze én muziek én sport doen kan het soms een beetje te veel zijn, maar dat is dus, nogmaals, afhankelijk van het kind.

Begrenzen

Kijk ook wat haalbaar is voor jou als ouder. Er zijn kosten aan verbonden en jij moet het faciliteren. Je moet ze halen en brengen, wat dat betreft moet je kinderen soms begrenzen. Zelfs als het financieel en logistiek gezien mogelijk is, dan hoeft het nog niet altijd allemaal.

Het wordt snel te druk voor de kinderen en ook voor de ouders. Als het niet lukt in de opvoeding is het vaak omdat kinderen door drukte overbelast zijn. Ouders worden onzeker en vragen zich af of ze het wel goed doen.

Afronden

Daarom loopt het nu op het einde van het jaar vaak ook niet lekker. Je ziet altijd dat het einde van het schooljaar veel stress geeft in het gezin. Je moet dingen afronden en het is druk met afsluiting school-, judo en sportdag. Iedereen is moe.

Dan is het wel lekker als je niks meer hoeft te doen. Gelukkig zijn de meeste sporten nu wel afgelopen, dan heb je niet meer die verplichting." Volgens Beckers is het beste 'dieet' voor het komende schooljaar eentje waarin buitenschoolse activiteiten worden gedoseerd. 

Grens

"Dus één sport en misschien muziek, maar niet stapelen. Het is goed om af en toe rust te pakken. Als de agenda te vol is - hoe leuk ook - dan raken kinderen snel geprikkeld. Voor ons is het al moeilijk om de grens aan te geven, dat kun je van kinderen niet verwachten. Als het te veel is, is het geen ontspanning meer."

Dat merkte Kristina Reinders dinsdag in de Volkskrant ook al op: "Ik begrijp dat het druk is als je werkt en kinderen hebt. Maar de drukte die deze ouders bedoelen is van een andere orde. Hier kiezen ze, in mijn ogen, zelf voor. We zien om ons heen dat kinderen van 6 en 7 jaar al op meerdere naschoolse activiteiten zitten.

Zondag rustdag

Mijn dochter vertelde dat een kind in haar klas alleen op zondag niets te doen heeft. Elke andere dag heeft ze een activiteit. Mensen zijn continu bezig om hun kinderen naar al die activiteiten te brengen en op te halen.

En tegen het einde van het schooljaar hebben ze bij elke vereniging ook nog een barbecue of ander feest. Het verbaast me niets dat je dan als ouders druk ervaart en dat je kinderen oververmoeid en aan vakantie toe zijn."

Bankhangen

Kristina vertelt ook dat ze inmiddels buitenbeentjes zijn met maar één naschoolse activiteit, maar ik doe met haar mee! Mijn dochter (11) heeft slechts op een uurtje rekenbijles per week en sport twee uurtjes per week. Ik vind dat meer dan genoeg.

Mijn zoon (15) sport weliswaar een paar keer per week, maar heeft daarnaast geen activiteiten. Na een druk weekeinde zegt mijn dochter altijd dat ze het te druk vond en dat ze behoefte heeft aan rust. Ze heeft na school echt behoefte aan bankhangen, net als mijn oudste.

Maar dat verschilt per gezin. Er zijn vast kinderen die bankhangen maar saai vinden. Wat was er ook alweer mis met buitenspelen? Dat is gratis en je zit niet een een haal- en brengschema vast. Ideaal!