Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Zó laat je je kind in de vakantie ook gezond eten
Foto: Image Source Ltd RF
Opvoeddilemma

Zó eet je kind
ook in de zomervakantie gezond

journaliste

Daphne van Rossum

T

Tijdens de zomervakantie laat je vaak wat meer de teugels vieren waar het op snoepen aankomt, is mijn ervaring. Wij gaan in ieder geval vaker een ijsje halen, steken vaker de barbecue aan (met een lekkere marshmallow aan een stokje als toetje) en nemen het op vakantie niet zo nauw met een snoepje of toetje meer of minder. En hoe vind je in een pretpark überhaupt iets gezonds? Kortom: hoe laat je je kind toch zo gezond mogelijk eten?

Voedingsdeskundigen Michelle en Manon schreven het boek Wegwijs in de voedingsjungle over het onderwerp. De auteurs geven vijf praktische tips om ook tijdens de zomervakantie je kinderen op een makkelijke manier gezond te laten eten.

1) Houd het eetritme aan
Het is tijdens de vakantie heel verleidelijk om een ander eetritme aan te nemen. Maar houd juist het ritme vast zoals in de schoolweken. Dus ontbijt, lunch en avondeten met daarbij twee of drie keer iets tussendoor. Door regelmatig te eten voorkom je de lekkere trek en een hoop gejengel en gezeur.

2) Lekkere zomerdrankjes
Met het warme weer zijn dorstlessers erg belangrijk. Maar in veel drankjes zitten (verborgen) suikers. Vul daarom zelf een mooie kan met water, fruit en kruiden. Bijvoorbeeld aardbei, komkommer en basilicum. Het ziet er niet alleen leuk uit, het is ook lekker en scheelt een hoop suiker. 

3) Doseer de porties op de BBQ
Leg voor de kinderen kleinere porties op de barbecue. Koop bijvoorbeeld de ‘mini’-varianten die je in de winkel vindt, of maak van één hamburger twee kleine burgers. Aan twee mini-varianten (ca. 50 gram) hebben kinderen echt genoeg. En met snackgroente en fruit (bijv. watermeloen of aardbeien) aan leuke prikkers hebben kinderen een zomerse en gezonde snack om van te smullen tijdens de barbecue.

4) Met een plan het pretpark in 
In de pretparken vliegen de ongezonde verleidingen jou en de kinderen om de oren. Maak daarom van tevoren een plan. Neem je iets gezonds mee van huis – zoals water, fruit en een gezonde lunch – of kies je er juist voor om te genieten van een lekkere lunch daar? Als je een plan hebt, dan ben je veel weerbaarder voor eventuele verleidingen.

5) Geef zelf het goede voorbeeld
Heb je de neiging meer te snoepen tijdens de vakantie, dan is de kans groot dat je kind dat ook wil. Kies daarom tussendoor voor een gezonde snack, zoals ongezouten noten, groenten of fruit, en drink er vooral water bij. Zo snoept je kind verantwoord mee. Tussendoor liever een ijsje? Een waterijsje is een prima portie voor een kind. Kies je voor roomijs, dan is één bolletje meer dan voldoende.