Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vier tieners op een hooibaal
Foto: Sabine Joosten|Hollandse Hoogte
Opvoeddilemma

Wat als je puber
alleen op vakantie wil...

journaliste

Daphne van Rossum

J

Je kind is 15 en wil alleen op vakantie. Het overkwam VROUW-collega B. "Gelukkig is mijn dochter heel braaf en heeft ze hele brave vriendinnetjes. Ik heb nauwlettend de foto’s op Instagram in de gaten gehouden en volgens mij was het hoogtepunt een dagje vliegeren." Wanneer mocht (mag) jouw kind alleen op vakantie?

B. is dan ook geen moment ongerust geweest: "Overdag gingen ze een smoothie halen in het dorp en ’s avonds bleven ze lekker binnen met Netflix. Niets om je zorgen over te maken, toch? Ze zaten bovendien in Nederland. Als er iets zou zijn, dan zou ik er zo zijn."

Camping

Tijdens mijn eerste vakantie alleen (ook 15) met twee vriendinnen gingen de ouders van een van mijn vriendinnen mee. Die stonden een camping verderop. Konden we af en toe bijeten, vitaminepillen halen en ons verhaal doen. Dat voelde lekker vertrouwd.

Toch denk ik dat de meegereisde ouders de helft van onze vakantieactiviteiten niet hebben meegekregen of zouden hebben goedgekeurd. Eén camping verder was in ons geval meer ter geruststelling van de achtergebleven ouders, dan dat het ook echt controle betekende. Maar ja het waren dan ook andere tijden.

Huisje

Mijn zoon (net 16) heeft vooralsnog niet de behoefte om alleen weg te gaan, dus ik heb er zelf gelukkig nog niet mee te maken. Wel gaat hij over een weekje met twee vrienden en een ouderstel mee naar Duitsland. Een ideale constructie zo samen in een huisje.

Uit eerder onderzoek op VROUW.nl bleek dat 1 op de 5 lezeressen al met een jaar of 15 een vakantie met vrienden toestaat, maar dan niet te ver weg; ze moeten wel snel ter plaatse kunnen zijn als er wat gebeurt.

Lowlands

De meeste moeders geven voor de eerste vakantie de voorkeur aan een jongerencamping in Nederland, 33% vindt een bestemming in Europa ook prima. En backpacken in Azië? Dat is voor slechts 9% geen probleem.

Volgens orthopedagoog Mariëlle Beckers van Buro Bloei ligt het vooral aan het kind zelf: "Ikzelf vind 15 jaar vrij jong. Mijn kinderen van 21, 17 en 15 gaan elk jaar nog met ons mee. Die van 17 gaat nu wel naar Lowlands met vrienden, maar we gaan ook nog altijd met ons vijven op vakantie.

Groepsdruk

Ik vind dat je per kind moet kijken of het kind de juiste beslissingen kan nemen als er wat gebeurt. Als het brave meisjes van 15 zijn, dan weten ze waarschijnlijk wel wat ze doen. Vaak kunnen ze het zelf wel aangeven. Maar soms komt zo’n vakantie ook tot stand onder groepsdruk.

Daarbij is het ook afhankelijk van de bestemming. In Nederland zijn ouders/verzorgers natuurlijk 'in de buurt' als dingen misgaan. Daarbij zou je ook kunnen meegaan zodat er enigszins controle is en jij echt in de buurt bent als er wat is. Of als ze het even hebben gehad met hun vrienden.

Alcohol

Veel kinderen gaan na het eindexamen met de bus naar het buitenland. Dan zijn ze - al naar gelang de gevolgde opleiding - 16, 17 en dat vind ik eigenlijk ook nog veel te jong. Met name in verband met alcohol. In sommige landen mogen kinderen eerder drinken.

Ik heb zelf wel toegestaan dat een van mijn kinderen naar Mallorca ging op eindexamenreis, maar daar had ik wel strikte voorwaarden aan verbonden. Zo zou hij het alleen mogen als hij zou slagen.

Bewusteloos

Ik weet nog dat hij door de telefoon vertelde dat een van zijn klasgenootjes door te veel alcohol bewusteloos was geraakt en dat hij met hem naar de dokter was gegaan. Ik vond het fijn om te horen dat hij zo nuchter was dat hij nog kon handelen.

Nu moet ik wel zeggen dat mijn twee oudsten heel verstandig zijn; ze spijbelen niet, ik heb ze nooit dronken op hoeven halen... Als je kind vaak in de problemen komt, is de kans groot dat dat ook op vakantie gaat gebeuren. En dan ben jij er niet bij, zit jij niet op dat politiebureau. Neem dat mee in je oordeel. Blijf daarover in gesprek.

Nederland

Natuurlijk maak ik me geen illusies dat er op Lowlands niet gedronken wordt, maar ik zou er in het buitenland niet gerust op zijn. Ook niet vanwege drugs. Als ze 18 zijn, zijn ze toch wat ouder en vaak wat wijzer. Dan kunnen ze iets beter de gevolgen overzien. Alleen op vakantie zou ik dus zo lang mogelijk rekken.

Als ze er zelf niet over beginnen, prima. Houden zo. En als ze wel willen vraag dan waarom ze alleen op vakantie willen en hoe ze er zelf instaan. Leg situaties voor die zouden kunnen ontstaan. Vraag hoe ze zouden handelen. Zeg dat je het oké vindt, maar dan bijvoorbeeld eerst in Nederland.

Plezier

Wie de vakantie betaalt, staat wat mij betreft niet ter discussie. Ik vind het normaal dat als kinderen werken zij hun eigen vakantie bekostigen. Natuurlijk geef jij als ouder wat mee, maar bij ons worden dat soort dingen zelf betaald.

Ook vroeger kreeg je weleens een extra centje mee voor gezond eten, maar dat was het dan ook wel. Als het kind er zelf voor gewerkt heeft, is het meestal ook al wel wat meer verantwoordelijk en verstandiger. Het is toch anders als je zegt 'Hier heb je 1000 euro, veel plezier op Ibiza!'"

Heb jij een bijzonder verhaal over kinderen die op vakantie gaan/gingen? Deel het met de redactie.

JIJ op VROUW