Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Steeds meer jongeren nemen een tussenjaar
Foto: Cultura Images|Hollandse Hoogte
Opvoeddilemma

'Een tussenjaar
is niet voor iedereen weggelegd'

journaliste

Daphne van Rossum

S

Steeds meer jongeren nemen na de middelbare school een tussenjaar. Om te reizen, te werken of zich te oriënteren op een volgende studie. Toch kleven er risico’s aan zo’n lange pauze. Met zo veel vrijheid kan niet ieder kind omgaan. En wie betaalt het eigenlijk dat dure tussenjaar? De ouders of het kind zelf? 

Tot 2013 kozen ieder jaar meer studenten voor een tussenjaar. Maar doordat de regering de studiefinanciering afgeschafte, en het leenstelsel invoerde, ontstond er een dipje. In 2015 durfde slechts 5% van de studenten het aan om een tussenjaar te nemen. Uit cijfers van Nuffic, een organisatie die zich inzet voor internationalisering binnen het onderwijs, blijkt dat het tussenjaar nu terug is van weggeweest. In 2017 ging ongeveer 9% van de studenten er tussenuit.

Generatie Z

Eerder werd actrice Isa Hoes aan tafel bij Pauw aangevallen om het feit dat haar zoon Merlijn(19) al aan zijn derde tussenjaar bezig is. Haar verweer was dat hij onderdeel uit zou maken van 'Generatie Z'; jongeren die over het algemeen niet zo goed weten wat ze willen.

Volgens orthopedagoog Mariëlle Beckers van Buro Bloei is een tussenjaar zo gek nog niet. “Als je kind van 16, 17 of 18 van de middelbare school komt en niet goed weet welke studierichting het moet kiezen, is een tussenjaar op zich een goede oplossing. Vroeger kon je tijdens je studie nog wel switchen, maar dat kan gezien het leenstelsel nauwelijks meer." 

Verloren jaar

"Je moet goed weten wat je wilt doen, voordat je aan een studie begint. Vlak na de middelbare school, kan de stap naar daadwerkelijk studeren een grote zijn. Als je gaat studeren omdat het zo hoort, of omdat je ouders het willen en het lukt niet, dan heb je zomaar een jaar verloren.

 Een studiejaar kan dan helpen. Het goede van zo'n tussenjaar is dat je tijdens die periode leert wat je niet en wat je juist wel wil, waar je passie ligt. Voorkom in ieder geval dat je drie jaar thuiszit met een kind dat niets doet. Een tussenjaar valt en staat met een goed plan." 

Plannen

"Neem in het plan op of er gereisd gaat worden en zo ja, hoe lang. Is dat een half jaar? Of misschien wel een jaar? Gaan ze backpacken in Australië? Wat gaan ze daar dan precies doen? Maak duidelijk dat het niet alleen vakantie vieren is, maar dat het goed is om iets te doen. Daar werken als au-pair bijvoorbeeld, of vrijwilligerswerk te doen. Dat zijn ervaringen waar het kind door groeit.

Als het kind alleen maar gaat uitrusten, wordt het meer een sabbatical dan een tussenjaar, terwijl het doel is dat het kind iets gaat leren, lijkt me. Het gaat niet naar school, maar leren op een ander vlak kan natuurlijk ook. Door bijvoorbeeld zelf de reis te plannen en uit te zoeken, door zelf de hostels en de vliegreis te boeken. Daar leren ze ook van.”

Betalen

“Het lijkt me ook dat het kind een tussenjaar zelf betaalt, door te gaan werken. De kosten van de studie komen vaak terecht op de schouders van de ouders, dus dan lijkt het me niet meer dan logisch dat het kind aan het tussenjaar zelf een steentje bijdraagt. Je kunt als ouder best eens bijspringen, maar niet meer dan dat. In die zin is het ook niet voor iedereen weggelegd. Het kost geld, is best een beetje luxe.”

Wil je meer weten over een tussenjaar? Dan is er op 1 december dit jaar een Tussenjaarbeurs.

Jij op VROUW.nl

Liep het tussenjaar van jouw kind volledig in de soep? Of was het juist een daverend succes? Deel je verhaal met ons!

Jij op VROUW