Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

De druk op kleuters neemt toe
Foto: Roel Burgler | Hollandse Hoogte
Opvoeddilemma

'Het gaat op een kleuterrapport niet meer
om sociaal zijn, maar om een cijfer'

journaliste

Daphne van Rossum

S

Steeds meer kleuters komen terecht in het speciaal onderwijs, constateert het AD. Het zou gaan om zo’n duizend kleuters extra per jaar. Kinderen zouden vaker agressief zijn, angstig, huilerig of teruggetrokken. Er wordt zelfs aangevoerd dat kinderen minder goed opgevoed zijn. Maar is dat wel zo? 'Ik denk dat we het wel goed doen, maar dat het compleet anders is dan pakweg twintig jaar geleden.'

Volgens orthopedagoog Mariëlle Beckers van Buro Bloei maken dit soort berichten ouders onnodig onzeker. "Alsof ze het niet goed doen. Je hoort steeds vaker dat ouders niet meer opvoeden. Er wordt gemopperd dat kinderen overal overheen hangen, door het restaurant rennen. Ik denk dat we het wel goed doen, maar dat het compleet anders is dan pakweg twintig jaar geleden."

Minder tolerant

"Misschien zijn we wel minder tolerant geworden met z’n allen. Dat we in plaats van te helpen, eerder met een vingertje wijzen. Vroeger waren meer mensen betrokken bij de opvoeding. Hielp oma, maar ook de buurvrouw mee. Nu zie je dat iedereen zich meer met zichzelf bemoeit. We kunnen minder van elkaar hebben.

Ik denk niet dat je kunt zeggen dat een kleuter die in het speciaal onderwijs terechtkomt een gebrek aan opvoeding heeft gehad. Vaak is er meer aan de hand. Zo kan er sprake zijn van onrust in de thuissituatie. Een vechtscheiding, huiselijk geweld of misschien verwaarlozing." 

Gedragsproblematiek

"Je kunt prima opvoeden volgens het ‘laat maar gaan’-principe, al hangen ze in de gordijnen. Maar als jij als ouder het goede voorbeeld geeft door niet te vloeken, te slaan en te schelden, dan weten kinderen echt wel hoe ze zich moeten gedragen.

Kleuters die in groep 1 of 2 al niet mee kunnen komen, daar is vaak meer aan de hand. Ook zogenaamde 'eindfactoren' als autisme kunnen ervoor zorgen dat een kleuter niet meekomt in het reguliere systeem. Ze worden niet zomaar doorverwezen, dan is er veelal sprake van heftige gedragsproblematiek. Kinderen worden overspoeld in de klas en kunnen zich niet op een andere manier uiten, op school wordt (te) veel van ze gevraagd.”

Cijfer

Volgens kleuterjuf Lianne, die haar verhaal deed in het AD, zouden ook ouders te hoge eisen stellen aan hun kinderen en daardoor te veel van ze vragen. Beckers ziet dat grotendeels als een maatschappelijk probleem. "Je kind krijgt als kleuter al te maken met de Citotoets

Het gaat op een kleuterrapport niet meer om sociaal zijn, om lief samen spelen, maar om een cijfer. Dus niet alleen door de ouder, maar ook door de maatschappij wordt meer van het kind gevraagd. Het ligt vanaf jonge leeftijd onder vuur. Kan het al een beetje lezen en rekenen?"

Bijles online

"Ouders gaan mee in die gekte. Je ziet overal reclame voor Squla (online lesstof waarmee basisschoolleerlingen thuis kunnen oefenen) alsof het een spelletje is. Het is gewoon online bijles. Veel kinderen doen buiten school om ook nog schoolwerk. Ze hebben het gevoel dat ze nog beter moeten worden en hun ouders voelen die druk ook.

Vroeger was het meer spelen aan de watertafel. Nu worden ze getoetst, wordt er van ze verwacht dat ze zich concentreren en dat ze stil zitten. De klassen zijn groot en van diverse populatie. Een docent heeft 28 kleuters met verschillende niveaus, de druk neemt toe." 

Burn-out

“Ik krijg in mijn praktijk veel mensen die onzeker zijn als hun kind vmbo-advies heeft gekregen. Ouders denken dan vaak dat er meer inzit, vragen hoe het kan dat hun kind dit advies heeft gekregen. We moeten onszelf als maatschappij wat dat betreft achter de oren krabben.

Er is een toename van jongeren die op hun vijftiende of zestiende al een burn-out krijgen. Ze hebben van jongs af aan het gevoel dat ze moeten presteren en een goed cv moeten opbouwen omdat ze anders niet worden aangenomen voor een studie.”

Stilzitten

“Van kinderen wordt bovendien vanaf jonge leeftijd verwacht dat ze kunnen stilzitten. Ze 'moeten' zich minimaal vijftien minuten kunnen concentreren. Als ze dat maar vijf minuten kunnen, maakt het ouders onzeker en dat is nergens voor nodig.

Vaar wat opvoeden betreft op je eigen intuïtie. Als ouder heb je bijna altijd gelijk als je intuïtief opvoedt. Jij weet het beste wat je kind nodig heeft. Als je echt twijfelt of er iets is met je kind en of jij het goed doet, kun je hulp zoeken.”

Bewegen

Beckers maakt zich wel zorgen over het feit dat kinderen minder bewegen en mede daardoor te weinig slapen: “Bewegen is leren. Als je van een speeltoestel springt, leer je afstand inschatten. Het is belangrijk dat kinderen hun energie kwijt kunnen. Als ze vier uur op een dag televisie zitten te kijken, is het moeilijker om ook nog eens stil te zitten tijdens het avondeten.

Daarom vallen kinderen in de vakantie vaak als een blok in slaap. Dan zijn ze de hele dag buiten en aan het zwemmen, zijn ze fysiek moe. Laat je kind dus elke dag lekker bewegen. Loop of fiets naar school. Breng ze niet met de auto. Dan is het ook weer makkelijker om stil op een stoeltje te zitten.”

Jij op VROUW

Houd jij er een bijzondere opvoedingsstijl op na en wil je dat met ons delen? Stuur ons een berichtje!

JIJ op VROUW