Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Opvoeddilemma

'Besteed aandacht aan elkaar,
zonder smartphone'

Elenoor Nietsch

N

Na een lange werkdag komt er tijdens het avondeten nog even een appje binnen van je baas. Ben jij iemand die meteen op je smartphone duikt of kun je alles laten rusten tot jouw kind in bed ligt en/of jouw partner ook even iets anders doet?

Het klinkt als iets onschuldigs, maar veel kinderen zien het mobieltje als een vervelende 'inbreker'. Opvoedkundige Marina van der Wal legt uit: "Op het moment dat je bezig bent met allemaal appjes ben je minder met hen bezig. Dit gaat ten kosten van hun lichamelijke en sociale veiligheid.

In de klas

Een kind wat drie keer je naam moet roepen voordat je reageert heeft het gevoel dat hij/ zij er niet toe doet. Zij lijden onder het verslavende gedrag van hun ouders en krijgen er zelf ook een handje van. Zo klagen veel scholen al over het mobiele gebruik van kinderen in de klas."

Vier op de zes mensen zijn sneller boos op hun kind(eren) als ze moeten werken in hun vrije tijd. Het Jeugdjournaal sprak met wat jongeren die niet altijd te spreken zijn over ouders en hoe zij omgaan met hun mobieltje. "Thuis heb je vrije tijd, dus dat betekent eigenlijk dat je gewoon vrij hoort te zijn." 

Schuldig

Hoe simpel het ook klinkt, hoe lastig het in de praktijk is. Veel kinderen merken dat de sfeer er thuis ook niet gezelliger op wordt. Ouders bekennen dat ze zich schuldig voelen zodra ze op hun vingers worden getikt. 

Ook VROUW-collega Hanna werd er recent door haar zoontje (2) op aangesproken. "Hij zei: 'Mama, klepje dicht.' Dat hij het woord 'klepje' kent was erg verrassend, maar dat het hem opvalt dat ik regelmatig op mijn telefoon zit, bracht mij best in verlegenheid." 

Phubben

Het ontgrendelen van de smartphone is voor de meesten een automatische handeling geworden waar je niet meer bij stilstaat. Je bent aan het phubben als je tijdens een gesprek aandacht aan je mobieltje besteedt.

Voel je niet betrapt als jij je hier in herkent. Psychologen en marketing afdelingen doen er alles aan om jou, veel langer dan nodig, met je telefoon bezig te laten zijn. Doormiddel van kleurtjes, geluiden en trillingen blijft het je triggeren. 

Aandacht

Hoe kan je ervoor zorgen dat de mobiele telefoon niet alle aandacht opeist? Marina: "Mogen je kinderen niet op hun mobiel tijdens het avondeten? Leg dan zelf ook je telefoon opzij. Ook is het verstandig om belangrijke onderwerpen niet via de telefoon te bespreken.

Spreek elkaar hier face to face op aan, zodat het mobieltje niet het standaard communicatiemiddel wordt. Natuurlijk vinden mensen hun kinderen belangrijker dan hun telefoon, maar dat laten ze niet altijd blijken. Besteed aandacht aan elkaar, zonder smartphone, dat is belangrijk."