Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Sabine Joosten
Opvoeddilemma

Hoe overleef je Sinterklaas met kinderen?
7 zo-blijf-je-zen tips!

journaliste

Hester Zitvast

H

Het grote klagen is weer begonnen; om mij heen hoor ik nu al weer volop geluiden van moeders (en vaders) die hun kroost nog maar nauwelijks onder controle weten te houden nu de decemberhysterie aanstonds is. De kinderen staan nog strak van de suikers van Sint Maarten en nu mogen ze alweer bijna hun schoen zetten. Hoe overleef je het toch? Zeven tips!

1. Houd je ritme aan

Onze oma’s roepen (of riepen) het al: Rust, Regelmaat en Reinheid, daar doe je kinderen een plezier mee. En dat is echt zo. Als jij het reguliere ritme ineens helemaal overhoop trekt met allerlei uitjes en herziene bedtijden, dan  gaan je stuiterballen alleen maar harder op en neer.

Eet je op woensdag altijd een gehaktbal? Blijf dat dan ook nu doen. En liggen ze normaal altijd om 19.00 afgedraaid in bed? Hou die tijd dan helemaal in december zoveel mogelijk aan.

2. Voorzichtig met suiker

December zou je in theorie kunnen overleven op een 100% suikerdieet. Je kunt in deze maand ontbijten, lunchen en dineren met rommel waar bergen suiker in zit. En nou hoef je echt niet als de suikerpolitie op te treden, maar je doet jezelf en je kinderen wel een plezier door ze niet helemaal te overvoeren met chocolademunten, marsepein, borstplaat en kilo’s pepernoten.

Het wordt er met suiker namelijk niet veel rustiger op in huis. Sein ook opa’s en oma’s even in, die hebben er natuurlijk helemaal een handje van de zoete rommel met kruiwagens tegelijk je huis binnen te rijden.

3. Ze hoeven niet alles te zien

In veel huishoudens was de afgelopen week het Sinterklaasjournaal hét hoogtepunt van de dag. Prima. Lekker kijken, Dieuwertje doet het weer ontzettend leuk. Maar zet niet daarnaast ook nog eens alle andere sinterklaasfilms, -series en -liedjes op die je maar in je dvd-voorraad of online kunt vinden.

Een filmpje in het weekend is prima. Maar doseer het een beetje; die kleine hoofdjes draaien overuren, want ook op school krijgen ze ongetwijfeld het nodige te zien en te horen.

4. Vermijd de massa

De intocht, daar ontkom je niet aan. Daar sta je natuurlijk met je peuter/kleuter/kind enthousiast te zwaaien met vlaggetjes. Leuk voor de fotoboeken. Leuk voor op Facebook. Leuk voor de beleving ook.

Het wordt de laatste jaren alleen gekker en gekker. Je kunt overal in het land naar grootse mega-evenementen, die geheel in het teken van Sinterklaas staan. Lekker met een paar duizend andere doorgedraaide kinderen meezingen met een pietenkoor.

Waarom zou je? Je doet je kind echt niet tekort als je die toestanden overslaat. Sterker nog: misschien doe je je kind er alleen maar een plezier mee.

5. Hang de slingers niet op

Vroeger was Sinterklaas een relatief ingetogen feest, als je het vergelijkt met nu. Er is inmiddels geen winkel meer te vinden waar je geen sinterklaasservetten, -slingers, -kartonnen bekertjes, -tafelkleden, -ballonnen en andere rommel kunt kopen.

Menig kind heeft rond deze tijd zes speciale sinterklaaskleurboeken te vullen. Ze slapen in een sinterklaaspyjama, onder een sinterklaasdekbed. Ouders plaatsen een spuuglelijke kartonnen haard in de kamer (want hoe komen de pieten anders binnen?).

En de zorgvuldig gestylde woonkamers worden ‛opgeleukt’ met meters en meters pietenvlaggenlijnen. Why? Je maakt ze er knettergek mee. En het is ook écht leuk zonder.

6. Aftelkalender

Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid. ‛Volgende week’ is veel te vaag voor ze. Aftelkalenders zijn daarbij een uitkomst. Maak een kalender voor de komende drie weken en magneet ’m op de koelkastdeur.

Laat ze alleen op woensdag en zaterdag hun schoen zetten en highlight die dagen op je kalender. Koop stickers. Laat het kind afstickeren tot aan 5 december. Echt, weinig zaken brengen zoveel rust in huis als een aftelkalender. Bij de vraag “Hoeveel nachtjes…?” wijs je alleen maar even naar de koelkastdeur.

7. Dreig niet!

Het is zo makkelijk: “Als je nou niet heel snel je brood opeet/rustig doet/je rotzooi opruimt bel ik Sinterklaas om te vertellen dat je niet luistert.” Dreigen met Sint als je back-up: supereffectief (want ineens eten ze dat brood wel keurig netjes op en stopt het ruziën), maar totaal niet bevorderend voor de algehele sfeer.

Sinterklaas en zijn gevolg wordt er heel beladen door; je maakt je kind er angstig voor. En daar gaat je kind alleen maar meer van stuiteren. Gewoon niet doen dus. Tenzij je het echt niet meer weet…

Succes, de komende weken. En als je het even niet meer ziet zitten, denk dan maar zo: het is al bijna januari... BIJNA!