Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Onze tiener heeft een puinhoop van ons huis gemaakt toen wij op vakantie waren
Foto: EyeEm GmbH
Opvoeddilemma

Als je tiener in zijn eentje thuisblijft...
'Alsof er een bom was ontploft'

journaliste

Daphne van Rossum

V

VROUW-lezeres Marion was in tranen toen ze na een korte vakantie haar huis terugzag. Want dat leek wel een slagveld... "Onze puber (17) mocht voor het eerst alleen thuis blijven terwijl mijn man en ik vier dagen naar de camping gingen. Wat we aantroffen bij terugkomst was op z'n zachtst gezegd niet fraai. Ik heb echt even staan grienen in de tuin."

Marion: "Hij was wel vaker een nachtje alleen thuis geweest, maar nog nooit meerdere dagen. We dachten dat we goede afspraken hadden gemaakt, maar toen we thuis kwamen was het alsof er een bom was ontploft. Meneer had een 'dinnerparty' gehouden met vrienden, maar was zichtbaar vergeten dat opruimen daar ook bij hoort. De lasagne zat nog net niet tegen het plafond. Hij heeft alles tot het laatste vlekje moeten wegpoetsen. Maar betekent deze situatie dan dat hij eigenlijk nog te jong is om alleen thuis te blijven?"

Ontwikkelingsniveau

We legden haar mail voor aan onze opvoedkundige Marina van der Wal: "Het moment waarop je de waarde van je hypotheek toevertrouwt aan je kind, kun je je kind alleen thuis laten. Ik verbaas me er altijd over dat mensen geschokt zijn dat hun kinderen gaan feesten als ze niet thuis zijn. Dat ze zo stellig zeggen: 'Dat doet mijn kind niet'.

Wanneer je een kind alleen kunt laten heeft minder met de leeftijd te maken, maar meer met het ontwikkelingsniveau. Of een kind in staat is verleidingen te weerstaan, kan koken, de was kan doen en verantwoordelijk met spullen kan omgaan verschilt van persoon tot persoon. Voor ieder kind en ieder gezin is dat anders.

Leeftijd

Bij ons thuis lieten we bijvoorbeeld de jongste eerder alleen dan de oudste. Het gaat dus niet zozeer om leeftijd, maar hoe het kind zich ontwikkelt. Kan het druk van vrienden weerstaan? Kan het voor zichzelf zorgen?

Er zijn kinderen van 15,16 die je echt niet alleen kunt laten. Andere kinderen van diezelfde leeftijd met een gerust hart wel. Leg uit waarom dat is. Waarom de ene wel alleen mag thuisblijven en de ander niet.

Stoppenkast

Maar zelfs als je afspraken maakt, blijven er altijd zaken onbesproken. Feestjes ja of nee? Welke vriend(in) mag wel/niet blijven slapen? Loop ook het huis met ze door, leg uit hoe de stoppenkast werkt. Wat te doen bij brand? Want het gaat wel om je huis hè! Als er wordt ingebroken omdat de ramen openstonden krijg jij een probleem met de verzekering.

En je kind moet ook eten. Stouw je je ijskast vol of laat je je kind zelf boodschappen doen? Je moet ook afspraken maken over geld. Mijn advies: geef het geld in gedeelten, zodat je in geval van 'nood' nog wat kunt overmaken." Mijn tip: stel van te voren een proefweekeinde in. Ga van vrijdag tot zondag weg. Als dat goed gaat kun je eens wat langer gaan."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een opvoeddilemma?

Laat het ons hier weten!