Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Jan van Eijndhoven
Foto: © Jan van Eijndhoven
Opvoedkundige Marina van der Wal

Op late leeftijd nog niet zindelijk
'Hij is 10 en nog niet zindelijk'

Redactie VROUW

M

Marit Langedijk-van der Pruik is pedagoog en ontwikkelingscoach. Daarnaast is ze moeder van twee kinderen. Voor VROUW beantwoordt ze vragen over opvoeden en de omgang met je kind. Haar visie: ondersteunende communicatie in interactie met het kind geeft langetermijnoplossingen en gezamenlijk plezier.

Beste Marit,

Wij zijn opa en oma van o.a. een 10 jarige kleinzoon, die 's nacht nog met een luier naar bed gaat.

Onze dochter heeft wel een plaswekker in huis, maar gebruikt hem niet, helaas. Kunnen kinderen vanzelf voor de nacht zindelijk worden op deze leeftijd, of moet er echt getraind worden ? Wij vinden het namelijk, met name voor het kind zelf, toch wel een soort handicap.

Marja.

Beste Marja,

Dit kan zeker vervelend zijn voor jullie kleinzoon. Kinderen zijn gemiddeld voor het vierde jaar volledig zindelijk. Wel plast nog  ongeveer 8-10 % van de basisschoolkinderen  regelmatig in bed.  Dit kan voor sociaal- emotionele problemen zorgen.  Uit uw vraag zijn voor mij nog een aantal zaken onduidelijk, zoals: is uw kleinzoon eerder voor een bepaalde periode  zindelijk geweest? En is dit ook een onderwerp wat uw dochter  bezig houdt en bespreekbaar voor haar is? Het geeft vaak een sociale druk, kinderen kunnen zich schamen  voor leeftijdgenootjes die wel droog blijven. Dat kan gevolgen hebben voor gevoelens ten aanzien van logeren, schoolkamp etc. 

Oorzaken van bedplassen zijn divers. Er zijn verschillende methoden ontwikkeld die kinderen van het bedplassen af kunnen helpen, deze zijn emotioneel intensief voor het kind. Kind en ouders moeten daarom beiden gemotiveerd zijn, zonder dat er teveel druk op ligt want dat zorgt voor meer emotionele beladenheid.  Daarom is het belangrijk dat het in ieder geval voor uw dochter bespreekbaar is om te kijken hoe zij haar zoon hierin zo goed mogelijk kan begeleiden.

Uw kleinzoon is  tien jaar, daardoor is het  als eerste van belang om  medische oorzaken uit te sluiten (mocht dit nog niet gebeurt zijn.) Kunnen medische oorzaken uitgesloten worden, dan blijkt vaak  dat bedplassen (tijdelijk weer) voorkomt rond spannende periodes in het leven van een kind. Bv bij gezinsuitbreiding, overgang naar de basisschool  of een scheiding van de ouders. Met aandacht en zorg voor de oorzaak gaat het bedplassen meestal weer over zodra de betreffende oorzaak verwerkt is.

Een andere oorzaak kan zijn dat het kind moeite heeft de sluitspier te controleren en in de diepe slaap geen aandrang tot plassen opmerkt.  Dit zou heel goed het geval kunnen zijn bij jullie kleinzoon. In dat geval is het aan te raden  om de blaas te trainen. Dit  kan overdag  en 's avonds, door voldoende (!) te drinken en pas bij een echt volle blaas te gaan plassen en goed uit te plassen. Zo wordt de sluitspier voldoende getraind.  'S nachts kan hij gewekt worden om naar de w.c. te gaan, maar niet in een halfslaap,  juist goed wakker, zodat hij zich bewust is van het plassen. Dit tijdstip kan telkens iets vervroegt worden totdat je voor de eigenlijke bedtijd uitkomt.

Wat betreft de niet gebruikte plaswekker: Jeugdarts Frank van leerdam concludeert in zijn promotieonderzoek voor het VU dat de plaswekker de meest effectieve methode blijkt om van bedplassen af te komen. 70 tot 90 % van de kinderen en volwassen was hierna droog en twee jaar later nog steeds 70 %. (Zie hier het hele artikel)

Probeer het bespreekbaar te maken, zodat uw dochter haar zoon kan begeleiden in zijn gevoelens en laat in woord en gebaar uw steun blijken. Respect en geduld zijn heel belangrijk om effectief te kunnen  begeleiden!

Alle goeds en hartelijke groet,

Marit Langedijk- van der Pruik

Volg ook Marits blog. Heb je zelf een vraag voor Marit, mail dan naar vrouwinternet@telegraaf.nl, onder vermelding van 'Vraag aan Marit'. Wie weet krijg jij dan volgende week antwoord.

Gerelateerde onderwerpen