Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Joanne Telesford
Foto: Foto: 9tenframe by Dypha
Over de overgang

Joanne Telesford:
Mijn libido is juist verhoogd

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

R

Rond haar 48e kwam musicalactrice Joanne Telesford (52) erachter dat ze in de overgang zat, doordat haar menstruatie uitbleef. Inmiddels zijn we vier jaar verder en heeft ze overal 'een beetje' last van gehad. 

Joanne speelt vanaf 11 december samen met Anouk van Nes in de musical-serie Opvliegers. Maar bij het grotere publiek is ze vooral bekend om haar rollen in de musicals The Lion King, Tarzan, Hairspray en Daddy Cool. Afgelopen jaar werd ze zelfs genomineerd voor een Musical Award. 

Wat vond je het ergst?

"De lichaamspijnen! Die waren vreselijk. Iedere keer als ik opstond, voelde het alsof ik mezelf helemaal uit de kreukels moest vouwen. Het duurde vaak een aantal seconden voordat ik de eerste stappen kon zetten. Ook slapen was een drama. Linkerzij, rechterzij… Ik had het letterlijk op de heupen! Ik lag op geen enkele manier lekker."

De meerderheid van onze lezeressen zoekt geen hulp. Heb jij dat wel gedaan?

"Het heeft een tijdje geduurd.  Een vriendin van mij zei dat ook dit soort pijnen symptomen van de overgang kunnen zijn en raadde mij acupunctuur aan. Dit heeft bij mij erg geholpen. Ik heb een stuk of vijf behandelingen gehad en ben er nu gelukkig vanaf."

Alleen acupunctuur?

"Ik kies er heel bewust voor om me er verder niet te veel in te verdiepen. Als ik constant alles ga googelen wat ik voel, dan maak ik mezelf gek. Ik zie wel waar ik last van krijg en deal er op die momenten mee. Ik heb een heerlijke man, fantastische dochters en een geweldig kleinkind. Daar wil ik ten volste van genieten en dat laat ik door niets of niemand dwarsbomen."

Mentaal heb je nergens last van?

"De afgelopen tijd ben ik een stuk emotioneler geworden. Soms kijk ik naar het nieuws en krijg ik spontaan een brok ik mijn keel als ik zie wat er in de wereld gebeurt. Dat had ik voorheen niet."

"Omdat ik een vrij heftig jaar achter de rug heb, met heel verschillende emoties - mijn vader is overleden, mijn dochter bevallen - kan ik niet goed inschatten of die emotionele schommelingen door de overgang kwamen."

70% Van onze lezeressen bespreekt de menopauze met vriendinnen. Doe jij dat ook?

"Het is fijn om vergelijkingsmateriaal te hebben. En dat heb je alleen als je erover praat. Dus ja, met mijn vriendinnen ben ik er heel open over. Het gebeurt best weleens dat een van ons een opvlieger heeft tijdens een gesprek."

"Maar dan pakken we een waaier en kletsen we gewoon lekker verder! Het hoort er nu eenmaal bij. Ook met mijn moeder kan ik er goed over praten. Ik merk dat mijn overgang een beetje hetzelfde verloopt als die van haar."

Heb jij - net als 55% van onze lezeressen - sinds de overgang minder zin in seks?

"Mijn man prijst zich gelukkig, want daar heb ik gelukkig geen last van. Om me heen hoor ik vaak andere verhalen en dat lijkt me heel vervelend, maar mijn libido is juist verhoogd sinds mijn veertigste!"

"Ik vind het heerlijk om me sexy en leuk aan te kleden en me lekker op te tutten. Maar als je drie keer per uur een opvlieger hebt, dan kan ik me voorstellen dat je geen zin hebt om een sexy setje aan te trekken en hot te wezen voor je man."

Hoe vind je dat mannen met de overgang omgaan? 

"Ze zijn soms wat bangig en doen er vaak een beetje spastisch over. Belachelijk, want zij hebben net zo goed hun probleempjes in wat je bij mannen de penopauze noemt. Een verminderd libido, erectiestoornissen, depressieve gevoelens, meer buikvet en slaapproblemen bijvoorbeeld."

"Maar daar hoor je bijna niemand over. En als single 50-plusser moet je er nu eenmaal rekening mee houden dat je een vrouw in de overgang treft. Kun je dat niet handelen? Dan zoek je een jonger type." 

"Maar zelfs dat is geen blijvende oplossing, want ook die vrouw komt vroeg of laat in de overgang. Het hoort erbij. Al heb je een kont van hier tot ginder, prachtige borsten en loop je iedere dag op je pumps, dan nog weten de opvliegers, het nachtelijke zweten en de wisselende stemmingen je te vinden. Ik vind het juist leuk om te laten zien van hey, ik ben 52, sta super actief in het leven, maar ben ook in de overgang. Tadaa!"