Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Over de overgang

Over rimpels
in de overgang

Redactie VROUW

I

Isa Hoes en Medina Schuurman schreven vorig jaar het boek Te Lijf, waarin ze de overgang uit de taboesfeer haalden. Maar er valt nog veel te winnen. Daarom beantwoorden zij, als ervaringsdeskundigen, de komende weken al uw overgangsvragen.

Lieve Isa en Medina,

Ik ben 55 en heb altijd een goede huid gehad. Werd ook vaak jonger geschat. Maar de laatste drie jaar gaat het ineens heel hard met de rimpels. Ik ben inmiddels al een jaar aan de botox en vind het eerlijk gezegd nogal verslavend. De laatste keer adviseerde mijn arts dat ik ook wel wat fillers kon gebruiken… Wat te doen? Ik schrik best van hoe gevoelig ik daarvoor ben. Ik weet dat jullie botox gebruiken, maar houden jullie jezelf in? Ik ben dan niet elke dag met mijn hoofd op tv, maar ik vind het niet fijn om er gerimpeld bij te lopen. 

Inge

Lieve Inge,

We begrijpen je heel goed. En je hoeft niet met je hoofd op tv te komen om bezig te zijn met je uiterlijk. Kijk maar om je heen, naar social media; de hele maatschappij is tegenwoordig geënt op de gedachte dat iedereen fris en fruitig moet zijn. Anders tel je niet meer mee, lijkt het.

Onze grootste gruwel is toch wel dat iedereen dadelijk op elkaar gaat lijken. En dat gebeurt al: we zien vaak inwisselbare poppekopjes. Waarom toch? Het is zo mooi dat iedereen uniek is, laten we dat in vredesnaam ook blijven. Feit is, en dat geldt voor iedereen, we worden ouder. PUNT. Niets aan te doen. Maaar… je kunt wel leuk oud worden.

Als je last hebt van een fronsrimpel of die groeven bij je ogen, waardoor je er anders uitziet dan je je voelt, dan begrijpen we dat je er iets aan laat doen. Valt in de categorie ‘onderhoud en oppoetsen’. Dat doe je met je huis, je auto, en wij doen dat ook met ons lichaam. Tot je 40e zorgt je lichaam voor jou, nu moet je voor je lichaam gaan zorgen.

Dus letten wij op onze voeding, onze beweging en ook op onze huid. En af en toe helpen we de natuur met een spuitje botox. Maar we mogen ook onze geest niet vergeten, misschien wel het allerbelangrijkste in dit verhaal. En dat brengt ons bij de volgende vraag: waarom doe je dit, wat zit erachter? Waarom heb je het gevoel dat je dit moet doen? Denk je dat je meer meetelt met fillers? Probeer je een ongelukkig gevoel weg te poetsen? Echte schoonheid komt vanbinnen, die kennen we. Laten we dan zorgen dat we daaraan werken.

Wij merken dat we steeds weer zaken op psychisch gebied tegenkomen die we nog kunnen aanpakken en als we dat dan hebben gedaan, horen we vaak: wat zie je er goed uit! Wat straal je! Kijk, dat wil je toch horen? En als je dan een rimpeltje hebt, ach… Die rimpels weghalen zorgt er niet voor dat je langer leeft. Gelukkig zijn wel!

Liefs, I & M