Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Isa Hoes en Medina Schuurman
Foto: Mark Uyl
Over de overgang

Isa en Medina: 'Ga niet op zoek naar het
zogenaamde perfecte gezicht'

I

Isa Hoes en Medina Schuurman schreven vorig jaar het boek Te Lijf, waarin ze de overgang uit de taboesfeer haalden. Maar er valt nog veel te winnen. Daarom beantwoorden zij, als ervaringsdeskundigen, de komende weken al je overgangsvragen.

Hoe komt het dat ik er ineens zo snel op achteruit ga? Ik word ook steeds ouder ingeschat. Ik lijk wel 60 terwijl ik pas 53 ben. Ik heb er veel rimpels bij gekregen en mijn gezichtshuid ‘zakt’, lijkt het wel: ik krijg van die hangwangen. Ook mijn vel wordt slapper, vooral dat van mijn armen en benen. Zelfs mijn oorlellen lijken te zakken. Kan ik hier iets aan doen?

Suzan

Hi Suzan,

Tja, het is een lullig feit; na je 50e kan het ineens heel hard gaan met de veroudering van de huid. Helaas. Hoe dat komt? We moeten dit even heel plastisch beschrijven: de huid van je gezicht is een soort zak die om je schedel zit. Naarmate je ouder wordt, gaat die wat losser om je schedel zitten omdat de hoeveelheid elastine en collageen in je huid afneemt. En dit zijn nu net de stofjes die maakten dat je voorheen lekker strak in je vel zat.

Maar nog iets: je schedel verandert door de botafbraak, dus vandaar dat je je kaaklijn, die ooit zo strak was, ineens ziet zakken... En er is weinig aan te doen, al kun je het proces wel een beetje vertragen met goede crèmes.

Dus laat je vooral voorlichten in een goede parfumerie of door een schoonheidsspecialist, omdat geen huid hetzelfde is en je huid ook steeds verandert; soms heb je last van vochttekort, soms juist van een talgtekort. En in het kader van jezelf eens wat meer verwennen, waar wij grote voorstanders van zijn, is het een goed idee je om de zes weken te trakteren op een bezoekje aan de schoonheidsspecialist. Kun je even lekker ontspannen, want ook stress heeft een negatief effect op de huid. Net als roken, slechte voeding en te veel zonlicht (gebruik altijd zonnefactor 30).

Een stapje verder is een bezoek aan een kliniek voor een botoxinjectie en/of een fillertje hier en daar, maar wij raden je aan om daar zeer spaarzaam mee om te gaan. Onze filosofie: ga niet op zoek naar het zogenaamde ‘perfecte gezicht’. We zijn allemaal uniek, laten we dat in hemelsnaam zo houden! 

Ook de huid van je lichaam wordt slapper en je spiermassa neemt af; vandaar dat wij iets oudere dames toch echt aan een regelmatige vorm van sportbeoefening moeten doen om die spieren op orde te houden zodat je vel wat minder gaat lubberen. En het is belangrijk om dagelijks vitamine D, calcium en magnesium te slikken.

Kortom, het is een deel acceptatie, een goed advies van een schoonheidsspecialist, gezonde voeding, niet roken, regelmatig bewegen en … vooral blijven lachen! Want we blijven het benadrukken: echte schoonheid komt vanbinnen, dus als je leert happy te zijn met wie je bent en hoe je eruitziet, ook met die rimpels en hangwangetjes, zul je zien dat je er gek genoeg jonger en stralender gaat uitzien. Succes!

Liefs, I&M

Word jij ook geplaagd door nachtzweten, opvliegers of stemmingswisselingen? Grote kans dat je te maken hebt met de overgang. Luister in dat geval eens naar de podcast van ervaringsdeskundigen Isa Hoes en Medina Schuurman. Immers, gedeelde smart is halve smart. En misschien steek je er ook nog iets van op ook.