Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Isa Hoes en Medina Schuurman
Foto: Mark Uyl
Over de overgang

Geen zin in seks? Er is iets anders
mis in je leven

I

Isa Hoes en Medina Schuurman schreven vorig jaar het boek Te Lijf, waarin ze de overgang uit de taboesfeer haalden. Maar er valt nog veel te winnen. Daarom beantwoorden zij, als ervaringsdeskundigen, de komende weken al je overgangsvragen.

Ik val maar meteen met de deur in huis: ik vind het afschuwelijk om oud te worden. Ik schaam me voor mijn lijf en heb ook steeds minder zin in seks. Terwijl ik er vroeger erg van kon genieten. Mijn man is hier natuurlijk niet blij mee, ik ook niet. Kunnen jullie hierbij helpen? Ik en mijn man hopen het!

Marie

Lieve Marie, 

Het is een voldongen feit: letterlijk alles gaat hangen en wordt slap als je ouder wordt. Mooier kunnen we het niet maken. Dus dat is een kwestie van aanvaarding en acceptatie. Wat je zeker niet moet gaan doen is je lichaam afstraffen, want zeg nou eerlijk: dat verdient ons lieve, dappere lijf toch niet?

We willen een lans breken voor ons lichaam. Het even in het zonnetje zetten. Want dat lijf heeft ons wel gebracht tot waar we nu zijn. En een dosis levenservaring heeft ervoor gezorgd dat we nu min of meer geworden zijn wie we hoopten te zijn. We zijn minder onzeker en meer in charge dan ooit. Dus wees juist nu lief voor je lichaam, ga het goed verzorgen, geef het de aandacht die het verdient! 

Maar nu even naar de seks. Bij ons vrouwen is geen zin in vrijen vaak een teken dat er iets anders niet goed zit in je leven. Misschien ben je wel overbelast, werk je te hard en doe je ook nog te veel in het huishouden, ligt de lat voor jou te hoog en kom je totaal niet aan jezelf toe. Dan heb je waarschijnlijk totaal geen zin om 
’s avonds ook nog eens beschikbaar te zijn voor een stomend potje seks. Dan denk je: laat me met rust, ik ben moe! 

Kijk daar eerst eens naar en probeer meer tijd voor jezelf te creëren. Daarnaast moet je beseffen dat de overgang met al haar fratsen sowieso een periode is dat alles even overhoop wordt gehaald. Wij zijn er voorstanders van om in plaats van hieronder te lijden, er onze kracht van te maken en we hopen dat jij dit ook zo kunt gaan zien; als een nieuwe kans om alles in je leven te herzien en opnieuw vorm te geven. Dus zeker ook je seksleven. 

Want misschien is de seks eigenlijk niet meer zo bevredigend, is de welbekende sleur al jaren terug ingetreden. Misschien heb je nu meer behoefte aan intimiteit en verbinding met je partner. Misschien wil je wel heel andere dingen op seksueel gebied.

Is dat het geval, dan moet je toch de stap durven zetten om hier open en eerlijk met je man over te gaan praten. En dan wel op een zachte manier, zonder kwetsend te worden. Als je hier eerlijk over durft te zijn, opent dat weer nieuwe wegen. 

Ook goed om te weten is dat vrouwen zich vaak verantwoordelijk voelen om de seksuele relatie goed te houden. Als we weinig zin hebben, voelen we ons daar schuldig over en denken we dat we onze partner tekort doen.

Dit geldt trouwens ook als we wél zin hebben in seks, maar niet hetzelfde willen als de ander. Dus nogmaals: bespreek zo veel mogelijk met elkaar. En als je er echt niet uitkomt, kun je altijd de hulp inschakelen van een seksuoloog. Blijf er zeker niet mee zitten, maar ga aan de slag!

Liefs, I&M 

Word jij ook geplaagd door nachtzweten, opvliegers of stemmingswisselingen? Grote kans dat je te maken hebt met de overgang. Luister in dat geval eens naar de podcast van ervaringsdeskundigen Isa Hoes en Medina Schuurman. Immers, gedeelde smart is halve smart. En misschien steek je er nog iets van op ook.