Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Francine Oomen
Foto: Martin Mooij
Over de overgang

Francine Oomen: De overgang is
juist een belangrijke periode

journaliste

Daphne van Rossum

S

Schrijfster Francine Oomen (57) dacht aan Alzheimer, burn-out of depressie toen ze rond haar 48ste vreemde klachten kreeg. Dat ze in de overgang kon zijn, daaraan had ze niet gedacht. En haar huisarts ook niet. "Zelfs huisartsen denken vaak dat de overgang pas begint op het moment dat de menstruatie onregelmatig wordt. Maar het begint al acht tot tien jaar eerder!"

"Door erover te tekenen, schrijven en praten hoop ik meer bewustwording over de overgang te bewerkstelligen. Zodat vrouwen er rekening mee gaan houden, zonder meteen naar pillen te grijpen. Ik heb jarenlang roofbouw op mijn lichaam gepleegd, zonder dat ik het besefte. Dan had ik weer een frozen shoulder, dan weer last van slapeloosheid, dan weer een slijmbeursontsteking."

Verkeerde medicatie

"Mentaal veranderde er ook een boel. Ik was labieler, had een kort lontje, had geen zin meer om voor anderen te zorgen en kon me slecht focussen. Ik had het gevoel dat ik mezelf kwijt was."

"Ik ben erachter gekomen dat er in de opleiding van huisartsen erg weinig aandacht besteed wordt aan de overgang, waardoor ze vaak verkeerde diagnoses stellen. Met bijbehorende verkeerde medicatie." 

Verbeterde vorm

"Het lukte me steeds slechter om te schrijven. Ik kon niet anders dan stoppen met werken. Ik realiseerde me: als ik zo doorga, word ik ziek. Dat was niet makkelijk, want ik hield van mijn werk en als zelfstandige kun je niet even in de ziektewet."

"Daarnaast had ik het gevoel dat ik mijn lezers én de mensen die met en voor mij werkten in de steek liet. In de tijd erna ben ik goed voor mezelf gaan zorgen en in therapie gegaan. Ik heb mezelf weer terug, in een nieuwe, verbeterde vorm."

Voorportaal

"In onze maatschappij wordt de overgang gezien als een ellendige fase die je kunt  'overslaan' met behulp van pillen. Mijn idee is dat het juist een belangrijk periode is, een ontwikkelingsfase. Het moeilijke is dat het confronterend is. Het voelde voor mij ook als een soort voorportaal van de dood. Eerst gaan je ouders, jij bent next in line."

"Veel vrouwen houden zich liever vast aan wat was, proberen jeugdig te blijven met behulp van botox en de hormoonpillen. Ze willen the Change zoals het in het Engels heet niet aangaan. Maar als je van puber naar volwassen transformeert ga je dat toch ook niet tegenhouden?"

Geen rolmodellen

"Dan ga je toch ook niet aan de hormoontherapie? Het probleem is dat we geen rolmodellen hebben. Geen voorbeelden van wijze, oudere vrouwen, die in hun kracht en waardigheid staan, en een belangrijke rol in de samenleving hebben."

"Met mij is het goed gekomen. Ik ben weer helemaal op kracht en weer aan het werk, met veel plezier.  Het resultaat van mijn zoektocht van de afgelopen jaren is Oomen stroomt over. In november komt daar een werkboek bij."

Documenteren

"Ik geloof dat het heel ondersteunend werkt om je eigen proces te documenteren. Ik hoop dat ik hiermee vrouwen kan informeren en inspireren om op een andere manier naar de overgang te kijken en het voordeel van het nadeel te zien." 

"Het arbeidsverzuim van vrouwen tussen 45 en 60 ligt hoog en tot voor kort werd het verband met de overgang niet gelegd. Ik pleit ervoor dat het onderwerp bij de vrouwen zelf, de artsen en werkgevers op de agenda komt. In ieders belang."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder (overgangs-)verhaal?

Vertel het dan hier!