Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Isa Hoes en Medina Schuurman
Foto: Mark Uyl
Over de overgang

'Iedere vrouw is tot op hoge
leeftijd seksueel stimuleerbaar'

I

Isa Hoes en Medina Schuurman schreven vorig jaar het boek Te Lijf, waarin zij de overgang uit de taboesfeer haalden. Maar er valt nog veel te winnen. Daarom beantwoorden zij, als ervaringsdeskundigen, de komende weken al uw overgangsvragen.

Vrijen doet zeer

Ik ben heel blij met jullie openheid over de overgang, maar er is iets waar jullie nog niet over hebben geschreven. Ik schaam me er nogal voor, dus ik heb besloten het anoniem te vragen. Mijn grootste klacht is dat ik van onder heel erg droog ben. Dit maakt dat ik het steeds minder fijn vind om gemeenschap te hebben met mijn man. Het doet gewoon pijn. Ik merk dat ik mijn man zelfs ontloop op dat gebied. We hebben er erg veel ruzie over en ik kan het hem ook niet goed uitleggen. Ik schaam me om het te vertellen. Weten jullie wat ik kan doen?

Anoniempje

Lief Anoniempje,

 

55% van de vrouwen in de overgang heeft last van vaginale droogheid. Zo, dan weet je alvast dat je daar niet alleen in bent. Maar het grote misverstand is, dat naarmate je ouder wordt het ‘opwindingsvocht’ minder zou worden. Iedere vrouw is tot op hoge leeftijd seksueel stimuleerbaar, vaginale droogheid of niet! Veel jonge vrouwen kunnen zonder goed opgewonden te zijn pijnloze seks hebben. Maar wij, dames in de overgang, moeten gewoonweg meer de tijd nemen voor het voorspel, zodat je genoeg seksueel opgewonden bent en daarmee ‘opwindingsvocht’ produceert. Dit is essentieel voor een fijne en pijnloze vrijpartij.

Ons advies is dan ook: grijp niet te snel naar een glijmiddel, maar ga op ontdekkingstocht. In deze fase van je leven moet je heel eerlijk naar jezelf worden op alle fronten, dus zeker ook op seksueel gebied. Stel jezelf vragen als: hoe raak ik eigenlijk opgewonden? Is onze seks voor mij wel goed? Bevredigt mijn man me wel? Dit kan confronterend zijn, maar het kan ook een nieuwe weg zijn in jullie seksleven, een nieuwe impuls.

Durf eerlijk te zijn tegenover jezelf en je partner. Experimenteer eens, je kunt elkaar bijvoorbeeld masseren. Ga op zoek naar wat voor jullie opwindende prikkels zijn. Wat vind jij eigenlijk sensueel? En hij? Het is leuk om elkaar daar weer opnieuw in te leren kennen. Maar wat echt heel belangrijk is: ontspan! Spanning en seks gaan (meestal) slecht samen. Als je ontspant, daalt je hartslag en kan de seksuele opwinding op gang komen.

En nu denk je misschien: maar ik wil juist even geen polonaise aan mijn lijf. Als dat zo is, deel dat dan met je man. Als je eerlijk alles met elkaar bespreekt, zal dat veel meer begrip opleveren. Daar zijn we van overtuigd. En mocht je nou toch te veel last houden en geen lust voelen, weet dan dat er hulp bestaat. Blijf er niet te lang mee rondlopen, maar ga naar je huisarts voor advies of vraag om een doorverwijzing naar een overgangsconsulent of seksuoloog. Veel succes!

Liefs, I& M

Word jij ook geplaagd door nachtzweten, opvliegers of stemmingswisselingen? Grote kans dat je te maken hebt met de overgang. Luister in dat geval eens naar de podcast van ervaringsdeskundigen Isa Hoes en Medina Schuurman. Immers, gedeelde smart is halve smart. En misschien steek je er ook nog iets van op ook.

Gerelateerde onderwerpen