Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mylène D’Anjou
Foto: Patrick Harderwijk | Hollandse Hoogte
Over de overgang

Cabaretière Mylène d’Anjou: 'Ik probeer maar de
humor van de overgang in te zien'

journaliste

Daphne van Rossum

C

Cabaretière Mylène d’Anjou (51) kreeg vijf jaar geleden borstkanker. “Toen ik klaar was met chemo ging ik direct de overgang in.”

Het ging bij Mylène d’Anjou dus niet geleidelijk, maar klap bam: “Ik zit er nu drie jaar in. En ik heb begrepen dat het tien jaar kan duren. Ik heb een paar keer per dag opvliegers. De ene dag en week erger dan de andere. Soms wel tien keer per dag. Het gaat in golven. Ik houd het niet zo precies bij, maar weet dat ik ze ’s nachts ook heb. Zo’n vijf keer per nacht. Ja, daar word ik ook wakker van. Het slapen is nog wel te doen, maar het gaat in fases. De nacht is meestal een gatenkaas.”

Geen taboe

Mylène klaagt er veel over, bij vriendinnen en bij haar vriend: “Nee, ik schaam me er niet voor. Ik weet dat Linda de Mol heeft gezegd dat het niet sexy is, maar voor mij is het geen taboe. Waarom zou ik moeten zwijgen? Ik bespreek het, het is aan de hand en het valt op. Als je me kent dan weet je; het is vestje aan, vestje uit. En daar is de waaier.”

Hormonen

Omdat Mylène kanker heeft gehad, mag ze geen hormonen slikken: “Als het zou mogen zou ik het doen, tegen de opvliegers. Nu slik ik maar wat zink en calcium. Niet dat het helpt, maar je probeert wat.”

Rode boei

“Ik zie dat het erger kan, bij vrouwen om me heen. Die breken in zweet uit, hun mascara loopt door, het stroomt langs hun hoofd, ze krijgen een rode boei. Bij mij is het meer een intern proces. Je ziet het alleen aan dat vestje aan, vestje uit. Dat is ook mijn geheim: laagjes. Als ik een opvlieger krijg, doe ik ook graag mijn sokken uit en ga ik met blote poten op de tegels lopen. Overal in huis liggen waaiers, ik houd me niet meer in. Dan zie je het maar. Maar het duurt twee minuten en dan zakt het weer.”

“Ook emotioneel merk ik het af en toe. Ik kan enorm uitvliegen tegen man of kind. Heel onredelijk, het gaat nergens over. Ik zeg dan wel meteen sorry. Ik herken het als het is gebeurd, en de uitval is vaak niet in verhouding met datgene wat is gebeurd. Ook kan ik soms om alles janken. Dan vraagt mijn partner wat er is en dan is er natuurlijk niks, maar als je naar me kijkt kan ik al huilen. Hormonaal schiet het alle kanten op.”

Dunner haar

Over de minder leuke kanten van de overgang kan ze nog wel even doorgaan: “Ik heb dunner haar, mijn nagels zijn dunner, alles droogt uit. Het is een straf. Het enige wat ik niet mis is de menstruatie.”

Mylène probeert de humor er maar van in te zien en elementen ervan te gebruiken in haar werk: “Ik ben nu aan het schrijven aan Echte liefde, een nieuwe voorstelling met Lieneke Le Roux, die gebaseerd is op Absolutely Fabulous. Het gaat over ouder wordende vrouwen en de blinde paniek die daar soms bij hoort. Lieneke is overigens ouder dan ik, maar die heeft helemaal geen last gehad van de overgang. Zo kan het ook nog eens.”