Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Isa Hoes en Medina Schuurman
Foto: Mark Uyl
Over de overgang

Daten na je 50ste...
'Ik durf echt niet online te gaan'

I

Isa Hoes en Medina Schuurman schreven vorig jaar het boek Te Lijf, waarin zij de overgang uit de taboesfeer haalden. Maar er valt nog veel te winnen. Daarom beantwoorden zij, als ervaringsdeskundigen, de komende weken al uw overgangsvragen.

Dank voor jullie columns, ik leer er echt veel van. Maar ik heb ook een vraag. Ik ben een gescheiden vrouw van 51 en mijn kinderen kwamen jarenlang op de eerste plaats. Nu zijn ze allebei het huis uit. Het is best eenzaam, merk ik. Eigenlijk ben ik wel toe aan een nieuwe relatie, maar ik weet niet hoe ik een leuke man moet ontmoeten. Hebben jullie tips? Ik durf echt niet online te gaan!

Marie 

Lieve Marie,

We zitten in hetzelfde schuitje! Ook wij hebben op dit moment geen partner en zouden best wel weer een relatie willen hebben. Maar hoe kom je daaraan? Dat is de grote vraag. Tegenwoordig is er, zoals je al schreef, van alles mogelijk: dating-apps, online daten... Iets wat wij ook niet willen of durven.

Gelukkig kan je ook nog steeds ‘gewoon’ de deur uit gaan en mannen tegenkomen. Want Prince Charming staat niet zomaar op je stoep. Dat gebeurt alleen in films, daar moet je niet op gaan zitten wachten.

Je moet letterlijk de deur uit, over de drempel durven stappen en je naar plekken begeven waar ook mannen komen. Ga eens bij jezelf te rade: heb je hobby’s waarmee je al lang niets hebt gedaan? Misschien houd je van dansen... Dan kun je bijvoorbeeld een tangocursus gaan volgen. Of misschien wil je al heel lang iets creatiefs doen. Ga op een schildercursus! Er zijn ook leuke vakanties voor singles. Daar ontmoet je sowieso leuke mensen.

En misschien zit hier wel de crux. Je kunt echt op mannenjacht gaan en van alles proberen om jouw prins tegen het lijf te lopen, maar je kunt ook eerst voor jezelf kiezen. Dat is in elk geval iets wat meer bij ons past, merken wij. Want hoe leuk is het om jezelf weer te herontdekken en te kijken wie je ook alweer was voordat je een relatie kreeg en fulltime moeder werd?

Kortom: waar sta je nu? En ook: wat houdt dat in? Wat wil jij nog doen, meemaken, ontwikkelen bij jezelf? Nu je niet meer voor de kinderen hoeft te zorgen, heb je ineens veel meer tijd, dus dit is je kans.

Wij zouden zeggen: geniet eerst eens van je vrijheid! En misschien kun je op een avond toch een keer – stiekem – dat internet op. Of doe het samen met een vriendin en maak er een leuke avond van. Kijk wat er allemaal mogelijk is. Wie weet, spreekt het je meer aan dan je denkt. En bedenk: er zijn meer mensen die online daten ingewikkeld of eng vinden, maar ook steeds meer mensen die het proberen. En die ook echt op deze manier een match vinden. En als het je niet bevalt, dan stop je er toch gewoon weer mee? Dat is nou juist het fijne van deze levensfase: geen verplichtingen meer. Enjoy!

Liefs, I&M

Word jij ook geplaagd door nachtzweten, opvliegers of stemmingswisselingen? Grote kans dat je te maken hebt met de overgang. Luister in dat geval eens naar de podcast van ervaringsdeskundigen Isa Hoes en Medina Schuurman. Immers, gedeelde smart is halve smart. En misschien steek je er ook nog iets van op ook.