Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Isa Hoes en Medina Schuurman
Foto: Mark Uyl
Over de overgang

Welke klachten horen
bij de overgang?

Redactie VROUW

I

Isa Hoes en Medina Schuurman schreven vorig jaar het boek Te Lijf, waarin zij de overgang uit de taboesfeer haalden. Maar er valt nog veel te winnen. Daarom beantwoorden zij, als ervaringsdeskundigen, al je overgangsvragen.

Horen deze klachten er ook bij?

Ik ben 54 en ben al meer dan twee jaar niet meer ongesteld, dus het lijkt alsof ik er doorheen ben. Maar het vreemde is dat ik me eigenlijk heel slecht voel; vaak ben ik down en slaap ik slecht, ik heb bijna elke dag hoofdpijn en mijn lichaam voelt stram. Mijn man vindt vaak dat ik zeur en daarom hou ik me groter dan ik me voel.

Ik heb een drukke baan en merk dat ik steeds meer moeite heb met concentratie en focus. Soms voel ik me zo slecht dat ik me ziek meld. Hebben die klachten ook met de overgang te maken of is er iets anders aan de hand?

Pia

Lieve Pia,

Allereerst moeten we zeggen dat wij geen dokters zijn. Maar voor ons boek Te lijf, de kunst van het mooi ouder worden hebben we gesproken met een groot aantal experts, ook met een overgangsconsulent. Zij vertelde ons dat er veel klachten zijn die met de overgang te maken hebben maar waar je niet meteen aan denkt. De algemeen bekende klachten zijn opvliegers, een slechte nachtrust en nachtzweten. Maar tijdens de overgang kun je ook hier last van krijgen: stemmingswisselingen, gewichtstoename, hartkloppingen, een droge schilferige huid, toename van pigmentvlekken, broze nagels, overbeharing op bovenlip, vaginale droogheid, urineverlies, blaasontsteking, pijnlijke borsten, hoofdpijn, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, pijnlijke gewrichten en mogelijk ook botontkalking.

Tja, een hele waslijst dus. En dan vindt je partner dat je zeurt… Als hij een paar maanden achter elkaar slecht zou slapen, zou hij ook chagrijnig zijn! Laat hem dit lijstje maar eens zien; waarschijnlijk krijgt hij zo meer inzicht in je situatie. We hopen dat hij je vanaf nu alleen nog maar steunt en vertroetelt. Is dat afgesproken, partner van Pia? En wat jij nu moet doen is er zeer zeker niet mee blijven rondlopen, maar je klachten serieus nemen. Je hoeft het niet te ‘dragen’. Dat is zo oer-Nederlands, dat wij vrouwen ons maar flink moeten houden.

Dus kom in actie! We raden je aan om snel een afspraak te maken met een expert. Google eens op www.overgangsconsulente.com; daar vindt je veel nuttige informatie en kun je ook een overgangsconsulent bij jou in de buurt vinden. Zij kan je situatie bekijken en een behandelplan met je maken. Steeds meer ziekenhuizen bieden menopauzespreekuren aan: vaste tijden waarop informatie en advies wordt gegeven over de overgang. Vraag eens aan je huisarts of er bij jou in de buurt zo’n spreekuur is. Het is trouwens nog steeds zo dat de meeste bedrijfsartsen de overgang over het hoofd zien, terwijl ruim een derde (!) van alle werkende 45+ vrouwen zich regelmatig ziek meldt vanwege overgangsklachten. Dus nogmaals, neem je klachten serieus en zorg dat je goed begeleid wordt in deze soms zware periode. Dan wordt het echt draaglijker!

Liefs, I&M

Word jij ook geplaagd door nachtzweten, opvliegers of stemmingswisselingen? Grote kans dat je te maken hebt met de overgang. Luister in dat geval eens naar de podcast van ervaringsdeskundigen Isa Hoes en Medina Schuurman. Immers, gedeelde smart is halve smart. En misschien steek je er ook nog iets van op ook.