Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jenny de Munk
Over de overgang

Jenny de Munk: ‘Mijn lontje
is af en toe best kort’

B

“Bij mij begon de overgang rond mijn veertigste”, vertelde Jenny de Munk, de vrouw van zanger en acteur Danny, eerder aan VROUW*. “Ik heb het warm. Wat zeg ik, bloedheet! En tot overmaat van ramp gaat mijn angstzweet naadloos over in een heuse opvlieger. En dat laatste ben ik dan wel weer gewend, want ik zit al zwaar in de overgang.”

“’s Nachts werd ik badend in het zweet wakker met een hartslag van tweehonderd! De eerste keer dacht ik nog dat ik waarschijnlijk heel heftig had gedroomd, maar helaas volgden nog heel veel van dit soort nachten. Danny moest er altijd om lachen, maar ik zat er mooi mee.”

“De dokter vond me eigenlijk wat jong en omdat ik de pil slikte, konden ze het ook niet goed testen. Maar ondertussen had ik nog steeds van die nachtelijke hitte-aanvallen. Toen vorig jaar mijn baarmoeder preventief werd verwijderd omdat er onrustige cellen waren geconstateerd, werd het nog erger.

Gelukkig was alles in mijn baarmoeder schoon, maar ik was toen met zekerheid in de overgang. Vanaf dat moment kreeg ik ook overdag opvliegers, van mijn tenen tot mijn kruin.”

WEGTREKKERS

“Dus nu komt het regelmatig voor dat ik met iemand sta te kletsen en een enorme wegtrekker krijg. Bloedheet, een knalrood hoofd en helemaal bezweet. En dan maar proberen te doen alsof er niets aan de hand is. Dat lukt natuurlijk niet altijd, vooral thuis niet. Mijn lontje is af en toe best kort en dat merken ze wel.

Maar het gaat niet altijd zoals ik het wil. En dat botst dan. Mijn korte lontje plus zoonlief volop in de puberteit... Ik kan je vertellen dat het er hier af en toe heftig aan toegaat. Zowel bij Davy als bij mij gieren de hormonen door ons lichaam, dus soms is het vuurwerk. Zeg ik A, dan zegt hij B, je kent het wel.

Gelukkig kunnen we er achteraf altijd weer hard om lachen. Zolang we maar met elkaar blijven praten. Later zal hij het wel begrijpen. Net zoals ik mijn moeder nu veel beter begrijp. It’s the circle of life.”

*Niemand minder dan Danny de Munk was in november 2016 gasthoofdredacteur van VROUW! Zijn steun en toeverlaat, Jenny de Munk (44), schreef speciaal voor dit nummer een column over de overgang.