Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Patty Harpenau
Over de overgang

Patty Harpenau: ‘Ik kwam als
herboren uit de overgang’

journaliste

Daphne van Rossum

S

Schrijfster Patty Harpenau (58) heeft zojuist haar 46ste boek afgerond. ‘Happy way of life’ - de titel zegt het al - is gericht op gelukkig worden. Patty: “Zelf heb ik een goed evenwicht gevonden en ik dacht: hoe krijg ik andere mensen gelukkig? Dat ben ik gaan opschrijven. Het is een stappenplan met coaching, maar ook met een dagelijkse meditatie.”

Patty is als herboren de overgang uitgekomen, vertelt ze. Ze zit nu lekker in haar vel, maar dat is wel anders geweest: “Ik kwam rond mijn 48ste, 49ste flink aan. Echt zo’n negen kilo kwam erbij, terwijl ik niet méér was gaan eten. Het ging voornamelijk rond mijn buik zitten, dus tegen mijn vriendinnen grapte ik nog dat ik last had van dikke hormonen."

"Ik was een hele periode wat zwaarder, maar zat daar nu ook weer niet echt mee. Het is leuk voor de rimpels, een voetbal heeft die ook niet. Maar de periode van de overgang is net als zwanger zijn. Op een gegeven moment ben je erdoorheen en kom je weer in het ritme.

Na de overgang kwam ik lichamelijk weer in balans. Mijn buik verdween en nu ben ik weer op mijn oude gewicht.”

Slecht slapen

“Toch waren het niet alleen de kilo’s. Ik had het ook behoorlijk warm, was soms flink geïrriteerd en sliep slecht. Nu dat allemaal over is, zit ik beter in mijn lijf dan ooit. Het heeft al met al een jaar of vijf geduurd. Net als met zwanger zijn - je bent ook niet meteen ontzwangerd - duurt het gewoon een tijdje voor alle hormonen uit je lijf zijn.

De overgang is net als de zwangerschap ook een letterlijke overgang naar een nieuwe periode in je leven.”

Energie

“Mijn gynaecoloog had mij Rhodiola aangeraden. Dat heb ik braaf genomen en het heeft me enorm geholpen. Ik sliep er beter door en had meer energie. Het kan geen kwaad om iets te nemen dat je bijnieren ondersteunt, daar worden hormonen aangemaakt en ze zijn zwakker door de stress die je tijdens de overgang kunt ervaren.

Ook ben ik gestopt met melkproducten en ben ik overgegaan op soya. Ik heb begrepen dat melk niet goed is voor je als je in de overgang zit. In Japan schijnen vrouwen nauwelijks last te hebben van de overgang en daar gebruiken ze geen zuivel.”

Kater

“Ik ben niet iemand die snel naar de aspirine grijpt, dan moet ik wel een heel erge kater hebben. En medicatie is niet zozeer aan mij besteed, dus hormonen heb ik nooit genomen. Ik heb geleerd dat als je geschoren wordt, je stil moet zitten. Alle vrouwen overleven de overgang, dus jij ook.

Ik vind dat je er maar een beetje nuchter mee om moet gaan. Hoe nuchterder je bent, hoe beter je ermee om kunt gaan. Je moet het vertrouwen hebben dat je uiteindelijk weer landt op aarde.”

Vrouwelijkheid

“Het is niet alleen de overgang natuurlijk, het is ook dealen met het feit dat je ouder wordt. Dat ga je zien. Je moet anders gaan zwaaien bijvoorbeeld, haha. Maar het feit dat je minder vruchtbaar bent, dat je niet meer zwanger kunt raken, zegt natuurlijk niks over minder sexy zijn.

Misschien pas je niet meer in maatje 38, in dat strakke pakje, maar ik vind het een heel leuke uitdaging om er toch stoer uit te zien. Dat je ondanks je leeftijd ook nog gezien mag worden. Dat heeft niks met vruchtbaarheid te maken, maar alles met vrouwelijkheid.”

Leuke tijd

“Ik mag ouder worden van mezelf. Ik ben daar zelfs gelukkig over dat me dat gegeven is. Ik denk wel dat je het moeilijk hebt als je altijd 18 wilt blijven. Dan wordt het lastig, maar als jij kunt accepteren dat je ouder wordt, kun je nog een leuke tijd hebben.

Ik vind echt dat er hoop is. Ik voel me nu veel beter dan toen ik eind veertig, begin vijftig was. Ik heb meer levenskracht en weet uiteindelijk beter wie ik ben.”