Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Pendelen ontmastkerd door ex-paragnost Nathalie
Foto: TLG
Paragnosten ontmaskerd

Ex-paragnost Nathalie Kriek:
Geen geest die jouw vraag beantwoordt

astrologe

Nathalie Kriek

E

Ex-paragnost Nathalie Kriek verklapt hoe zij - tot een aantal jaar terug - jarenlang te werk ging. "Pendelen blijft een goede manier om antwoorden te krijgen." 

Nathalie: "Een pendel is een gewicht aan een touwtje of kettinkje dat je in je hand houdt tijdens het stellen van een vraag. Slingert de pendel horizontaal heen en weer dan is het antwoord 'Nee', bij het verticaal heen en weer slingeren 'Ja'. Of andersom als je dit prettiger vindt." 

Pendelmatten

"Ook zijn er speciale pendelmatten verkrijgbaar waarop de woorden 'Ja' en 'Nee' staan, plus de getallen 1 tot en met 9. Op nog luxere pendelborden staat - naast de woorden 'Ja' en 'Nee' en de getallenlijn - het complete alfabet, zodat de pendel ook woorden kan spellen (door ernaar toe te slingeren)."

"Volgens de spiritistische leer is het mogelijk om via de pendel in contact te treden met gidsen, geesten of overleden dierbaren. Een pendelbord wordt dan ook regelmatig een pendel spirit board genoemd. Dit is vergelijkbaar met het door films beroemde en vooral beruchte Ouija board. Er wordt dan ook altijd geadviseerd te stoppen met pendelen als je nare antwoorden krijgt die 'hard' of 'gemeen' aanvoelen. In dat geval is er een kwade geest in het spel die jou probeert bang te maken."

Je doet het zélf

"Toch zijn het niet geesten die jouw vragen via de pendel beantwoorden; dit doe je zélf. Dit wordt veroorzaakt door het ideomotorisch effect. Onbewust weet iedereen namelijk al wat het antwoord op zijn/haar vraag is. Vanuit het onderbewustzijn wordt er een prikkel gestuurd naar de hand die de pendel vasthoudt, waardoor de pendel als 'vanzelf' naar 'Ja' of 'Nee' beweegt. De prikkel is zo minimaal, dat het werkelijk lijkt of de pendel uit zichzelf beweegt."

"Wanneer je bang bent dat er kwade antwoorden zullen verschijnen ('Als er maar geen naar antwoord wordt gegeven'), gebeurt het juíst. Omdat je er onbewust aan denkt zal er middels het ideomotorisch effect inderdaad een boos antwoord worden gespeld. Het is dus belangrijk om tijdens het pendelen je hoofd zo leeg mogelijk te maken en vooral niet bang te zijn."