Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Geesten bestaan niet
Foto: TLG
Paragnosten ontmaskerd

'Ook bij glaasje draaien,
komt alles uit het onderbewustzijn'

astrologe

Nathalie Kriek

G

"'Glaasje draaien' werkt op dezelfde manier als 'pendelen'. Dus op basis van het ideomotorisch effect; onbewust heb je al een idee wat het antwoord op je vraag zou kunnen zijn. Vervolgens wordt er een prikkel vanuit je hersenen gestuurd naar de hand waarop het glas rust. Op die manier beweegt het glas naar het betreffende antwoord." Aan het woord is ex-paragnost Nathalie Kriek*. 

"Een veelgehoorde ervaring van 'Ouija-ers' is dat het werken met het Ouijabord in het begin niet soepel verloopt omdat je de eerste keren dat je het bord raadpleegt wordt getrakteerd op een wirwar aan letters en woorden. Paragnosten en spiritisten verklaren dit als dat er teveel 'ruis' zou zijn op de lijn tussen hier en Gene Zijde. Of wijten het aan een gebrek aan concentratie van de gebruiker."

Toetsenbord

"In werkelijkheid heeft het te maken met het feit dat de debuterende gebruiker nog niet goed weet waar alle letters staan op het bord, zodat het schuiven met de planchette ook nog niet onbewust (ideomotorisch) gestuurd kan worden. Men is er immers niet bekend mee."

"Dit is vergelijkbaar met de eerste keer dat iemand achter het toetsenbord van de computer zit. Het is een kwestie van wennen. Typen gaat de eerste keren tenenkrommend traag. Men maakt veel typfouten tot men uiteindelijk weet waar op het toetsenbord de letters zich bevinden en het typen uiteindelijk snel en foutloos gaat."

Wel degelijk gevaarlijk

Hoewel de antwoorden afkomstig zijn uit onszelf, kan glaasje draaien - voor sommigen - wel degelijk gevaarlijk zijn. Iemand die bijvoorbeeld depressief is en rondloopt met (on)bewuste zelfmoordgedachten, krijgt tijdens het 'geesten oproepen' - ideomotorisch gestuurd - ook berichten van dien aard.

Aangezien dergelijke antwoorden een onuitwisbare indruk op deze persoon maken, hem extra angst aanjagen en zijn eigen onbewuste gevoelens bevestigen, zal deze persoon ook naderhand de antwoorden blijven 'horen' in zijn hoofd. En hierdoor geloven dat hij wordt achtervolgd door een geest die wil dat hij zich daadwerkelijk van het leven berooft, waardoor een avondje glaasje draaien een wel zeer tragische wending kan nemen.

Angst, depressie, woede of trauma

Glaasje draaien kan dus inderdaad gevaarlijk zijn voor mensen die zich niet realiseren dat alles wat op het bord zichtbaar wordt, afkomstig is uit het eigen onderbewustzijn. En dat het niet een geest is die hem/haar achtervolgt, maar zijn/haar eigen angst, depressie, woede of trauma.

Ben je echter benieuwd wat zich in jouw onderbewustzijn afspeelt, sta je met beide benen op de grond en ben je niet bang uitgevallen? Dan kun je het zelf proberen.

Benodigdheden:

  • een (zelfgemaakt) Ouijabord
  • 2000 ml geduld
  • een handvol zelfkennis
  • een flinke scheut relativeringsvermogen

*In (de herdruk van) 'Ouijabord uit de kast' legt Nathalie Kriek van A tot Z uit hoe en waar het spiritisme is ontstaan en waarom ze hier - hoewel opgevoed met het spiritistische geloof - inmiddels heel anders over denkt.