Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praten met geesten is onmogelijk
Foto: TLG
Paragnosten ontmaskerd

'Helderziende waarnemingen doen?
Dat kan jij ook!'

astrologe

Nathalie Kriek

H

"Heel misschien lopen er wereldwijd enkele personen rond die wel degelijk over paranormale gaven beschikken. Ik heb er zelf echter nog nooit één ontmoet. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat zij überhaupt niet bestaan." Aan het woord is ex-paragnost Nathalie Kriek*. 

Bekijk hier de video waarin Nathalie een paar van de talloze trucs uitlegt.

Want hoewel mijn verstand het heeft gewonnen van mijn 'wishful thinking', sta ik nog steeds open voor nieuwe theorieën of zelfs bewijzen met betrekking tot paranormale begaafdheid of een leven na de dood in welke vorm dan ook.

Stom toeval of dom geluk

Wanneer iemand mij hiervan zou kunnen overtuigen, zal ik me hier graag in verdiepen en zeker ook met liefde over schrijven. Maar tot dusver is dit helaas niet het geval.

Hoe goed een bepaald medium ook lijkt, de voltreffers zijn doorgaans gebaseerd op zijn of haar eigen menselijke intuïtie, op algemene beweringen, stom toeval of dom geluk. Dit vooral ook in combinatie met de wil van zijn cliënt 'dat het waar is', plus het gegeven dat we vooral alleen datgene onthouden waar we daadwerkelijk iets mee kunnen. De missers worden snel vergeten, zowel door de cliënt als door de paragnost zelf.

Zelfs TV mediums zijn stuk voor stuk door de mand gevallen tijdens hun optredens. Denk hierbij aan Robbert van den Broeke, Char en Derek Ogilvie.

Een miljoen dollar

Ook is nog niemand geslaagd voor de million dollar challenge die wetenschapper James Randi in het leven heeft geroepen. Hetgeen te denken geeft, aangezien paragnosten en mediums van over de hele wereld zich hiervoor mogen opgeven.

James Randi is namelijk bereid om de eerste persoon die werkelijk kan bewijzen over paranormale krachten te beschikken een miljoen dollar te betalen. Hoewel Derek Ogilvie een poging waagde, zakte ook hij jammerlijk voor de test. Voor de camera huilde hij naderhand: 'Het is echt waar! Ik ben geen leugenaar! Ik zie filmpjes in mijn hoofd, het is echt waar!'

Menselijke intuïtie en handige trucs

Maar hoezeer Ogilvie ook zegt te geloven in zijn eigen kunnen, en natuurlijk graag die miljoen dollars had willen opstrijken; Randi's beurs bleef ook voor hem onverbiddelijk- en terecht - gesloten.

Ogilvie werkt namelijk net als alle mediums en paragnosten op basis van zijn eigen menselijke intuïtie in combinatie met handige trucs. Zelfs wanneer een goed getraind paragnost ernaast zit met zijn bewering, kan hij het nog doen laten lijken of hij het wel bij het rechte eind had. En ja. Iedereen kan helderziende waarnemingen doen. Ook jij!

Benodigdheden:

  • 1000 ml intuïtie
  • 500 ml mensenkennis
  • 500 ml levenservaring
  • 750 g bluf
  • 500 g vlotte babbel
  • een handvol kennis van de trucs

*In (de herdruk van) 'Ouijabord uit de kast' legt Nathalie Kriek van A tot Z uit hoe en waar het spiritisme is ontstaan en waarom ze hier - hoewel opgevoed met het spiritistische geloof - inmiddels heel anders over denkt.