Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

De pil:
slik jij hem nog?

Maren Verbunt

S

‘Steeds meer vrouwen die stoppen met het slikken van de pil, zeggen zich opmerkelijk beter te voelen’, schreef Ann-Sofie Dekeyser dit weekend in het artikel ‘Kill Pill’ in De Standaard. De discussie over de pil doet veel stof opwaaien. Ook op de redactie maakt het onderwerp veel los. Slik jij hem nog?

Het slikken van de pil verhoogt het risico op trombose twee tot drie keer. Daarnaast zou de pil libido verlagend zijn. Het slikken ervan zou er zelfs voor zorgen dat vrouwen een andere partner kiezen. Het verandert de geurwaarneming waardoor de partnerkeuze wordt beïnvloed.

Vrouwen aan de pil kiezen voor minder onstuimige en avontuurlijke types. "Weg met de pil en de neerslachtige buien," zegt een collega. "Van enorme stemmingsschommelingen heb ik nu geen last meer. Ik ben een ander mens sinds ik gestopt ben", jubelt een ander.

Gedateerd uitgangspunt

Bart Fauser, gynaecoloog en hoogleraar Voortplantingskunde aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht zegt in De Standaard: "Hormonen geven om het eigen hormonaal systeem te onderdrukken, is een gedateerd uitgangspunt. We weten dat de steroïden die in de pil zitten, veel effecten hebben.

Ze beïnvloeden emoties, seksuele beleving, botten, borsten, haar, blaas, huid, hart en bloedvaten. De actieve stoffen doen veel meer dan waar ze voor dienen. Ze werken in op het hele lichaam van de vrouw, en dat tientallen jaren aan een stuk. Daar betalen vrouwen een prijs voor. De pil nemen om een zwangerschap te vermijden, is met een kanon op een mug schieten."

Placebo-effect

Maar niet iedereen mikt zijn pil à la minute in de prullenbak. Een aantal collega’s reageert verbaasd: want is hier niet gewoon sprake van het bekende placebo-effect? En wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen? Wie stopt met de pil, moet op zoek naar een vervanger. En wat wordt het dan? Een spiraaltje? Of gewoon weer terug naar de condoom?

Wat vind jij hiervan? Ben je gestopt met de pil? Of vind je dat onzin? Laat hieronder je reactie achter!

 

 

En, wat vind jij? Laat je horen!