Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

zakgeld, kinderen
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Kinderen al jong leren onderhandelen
over zakgeld loont

journalist

Maaike Schaap

M

“Mama, mag ik meer zakgeld?” Gegarandeerd dat je die vraag als ouder een keer te horen krijgt. En dan begint het nadenken: wat is een normaal bedrag om je kind te geven? En trek je het bedrag gelijk, voor zowel je zoon als je dochter? 

Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat jongens meer zakgeld krijgen dan meisjes. In totaal werden 1200 kinderen en 575 ouders ondervraagd. Het bleek dat het zakgeld van de jongens tussen de 8 en 15 jaar rond de 8,80 euro lag, terwijl meisjes gemiddeld 7,87 euro kregen. Een verschil van 13%. Vorig jaar is hetzelfde onderzoek uitgevoerd en was er maar een verschil van 2% tussen de beide seksen. 

Volwassen mannen staan erom bekend dat ze sneller om meer loon durven te vragen dan wij vrouwen. Blijkbaar zit dat er al vroeg in, aangezien uit ditzelfde jongerenonderzoek blijkt dat jongens hun ouders ook om meer zakgeld vragen. Het onderhandelen zit blijkbaar in hun bloed.

Tevreden

Of de ouders bewust hun zoon meer zakgeld geven dan hun dochter, is niet aan te tonen. Waarschijnlijk hebben de ouders het niet echt in de gaten, maar omdat zoonlief pa en ma lief aankijkt en belooft meer klusjes in en om huis te doen voor meer zakgeld, krijgen ze het voor elkaar dat ze misschien meer geld krijgen dan het meisje in het gezin.

Praat mee

Hebben jullie met jullie kinderen vaste regels omtrent de hoogte van het zakgeld of kunnen ze door te onderhandelen ook meer lospeuteren? Wij zijn benieuwd, praat mee!

 

 

 

 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!