Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

Veganistische ouders verliezen ondervoedde
baby: (on)terecht?

Maren Verbunt

N

Niet te veel suiker en veel groenten, daar kunnen bijna alle ouders zich in vinden. Een veganistisch koppel in Italië gaf hun kind alleen plantaardig voedsel en raakte het gezag over hun kind kwijt. Het jochie bleek zwaar ondervoed door het veganistische dieet dat zijn ouders hem ruim een jaar voorschotelden. Mag de overheid ingrijpen in dit soort situaties?

Het kindje van 14 maanden woog nauwelijks meer dan een baby van drie maanden oud. De zaak kwam aan het licht toen de grootouders het kind naar een ziekenhuis in Milaan brachten. Hij bleek te lijden aan een calciumtekort en ondervoeding.

De artsen drukten de ouders op het hart dat het dieet aangepast moest worden. Dat weigerden ze. Het ziekenhuis schakelde daarop de autoriteiten in, die nu gaan bepalen wat er met het kind gaat gebeuren.

 

Extra ijzer

Arts Luca Bernardo stelt dat het niet eten van dierlijke producten geen probleem hoeft te zijn, volgens RTL Nieuws. Vanwege de hartafwijking had het jochie al vanaf zijn geboorte extra ijzer en calcium moeten krijgen. "Dit dwingt ons om na te denken over afwijkende voedingspatronen, ook al speelde in dit geval de hartafwijking een rol", aldus de kinderarts. 

Onverwarmd voedsel

Ook de Nederlandse Francis Kenter - bekend als de moeder die haar zoon Tom sinds zijn vijfde alleen rauw voedsel laat eten - kreeg de afgelopen jaren veel kritiek over zich heen. Over Francis en haar zoon werden twee documentaires gemaakt: Rauw en Rauwer. Tom kreeg alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel voorgeschoteld. Zijn moeder vond dit gezond. Jeugdzorg niet en onderzocht of de jongen uit huis geplaatst kon worden. De jongen is inmiddels 18 jaar oud en heeft geen groeiachterstand. 

Praat mee

Wij zijn benieuwd. Wat vind jij? In hoeverre mag de overheid ingrijpen in dit soort situaties? Moet er een wetgeving komen voor ouders die hun minderjarige kind slecht voeden? 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!