Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Nice
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Hoe ver ga je met het delen van
heftige foto's op social media?

social media redacteur

Susanne Poot

T

Toen wij vanmorgen de open brief van VROUW-journalist Marjolein over de aanslag in Nice deelden op onze Facebookpagina, met daarbij een ongelooflijk heftige foto, kregen we veel reacties binnen met de vraag waarom VROUW deze foto überhaupt deelt. Waarop er op de redactie een discussie ontstond: want wanneer is een foto te confronterend en wanneer is het 'slechts' een reflectie van de realiteit?

Collega Marjolein kon de foto niet uit haar gedachten krijgen, net als de rest van de redactie. Op de foto is een bedekt lichaam van een kind te zien, met daarnaast een pop. De foto roept emotie op. Verdriet over wat er is gebeurd, boosheid over hoe iemand het in z'n hoofd haalt om zo'n aanslag te plegen. Bij onze lezeressen riep de foto ook afschuw op. 

Misselijk versus realiteit

Zo schrijft Marella op onze Facebookpagina: 'Ik word hier echt misselijk van. Haal die foto weg! Leedvermaak over de rug van een kindje. Is het nog niet verschrikkelijk genoeg allemaal?' Jolanda is het met haar eens: 'Vreselijk zo'n foto. Denken ze niet dat we evengoed weten hoe erg het leed is. Zo'n foto vind ik niet kunnen.'

Andere lezeressen geven aan dat de foto bij hen ook afschuw opwekt, waarbij zij zich afvragen of de foto daarom niet juíst gedeeld moet worden. Elles: 'Ik weet niet meer wat ik ervan denken moet. Is het niet kies of moeten we de gruwelijkheid van deze aanslag op deze manier juist laten zien? Het is allemaal zo vreselijk verdrietig en onnodig wat men elkaar aandoet.'

Abbeny vraagt zich dat ook af: 'Zo'n foto inderdaad heel erg, het is ook heel erg wat daar gebeurd is. Voor velen is het een ver van m'n bed gebeurtenis, maar door deze foto's met verhaal erbij komt het wel heel dichtbij en besef je wat er is gebeurd. Dit is wel de waarheid.' 

Hoe ver ga je?

Natuurlijk zetten deze reacties en de felle emoties die de foto oproept ons ook aan het denken. We wilden de prachtige open brief van Marjolein illustreren met het beeld waar het verhaal over gaat, om duidelijkheid te scheppen, verwarring te voorkomen en de realiteit van de aanslag in Nice in beeld te brengen.

Maar daarnaast is de foto ook heftig. Hoe ver kun je gaan met het delen van foto's van slachtoffers? Ligt de grens bij het niet laten zien van gezichten en dode lichamen? Of laat je liever helemaal niets zien?

Praat mee

We horen natuurlijk heel graag jullie mening. Hoe ver mogen media van jou gaan met het delen van nieuwsfoto's bij aanslagen? Laat het ons hieronder weten. 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!