Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

Als je baas je schorst omdat
je te dik bent

journalist

Maaike Schaap

E

Een maand geschorst worden omdat je te dik bent? Dat overkwam acht nieuwspresentatrices in Egypte. De directrice van de Egyptische staatstelevisie vindt het belangrijk dat haar nieuwslezers dun zijn en nam het radicale besluit om haar werknemers te schorsen, zodat ze kunnen afvallen. 

De presentatrices werken voor ERTU (The Egyptian Radio and Television Union). Eén van de vrouwelijke nieuwlezeressen heeft aan haar kijkers gevraagd of zij willen oordelen of ze haar te dik vinden. Een andere presentatrice zegt dat haar familie heel verdrietig is door de situatie.

Het Egyptische orgaan voor vrouwenrechten veroordeelt de beslissing van de directrice. Het zou een vorm van geweld tegen vrouwen zijn en schendt de beginselen van de grondwet. In de maand dat de vrouwen moeten werken aan hun ‘representatieve uiterlijk’ krijgen ze ook geen loon uitbetaald.

Nederlandse contracten

Hoe is dat eigenlijk in Nederland geregeld? VROUW sprak met Sandra Schuurhof, presentatrice bij SBS (en voormalig columniste van VROUW Magazine). "Dit is toch niet te geloven? Het is gewoon discriminatie. Waarschijnlijk waren deze dames al fors bij hun aantreden, dan is het toch raar dat ze er nu op afgerekend worden?" 

Sandra kan zich niet herinneren dat er in een contract ooit zoiets heeft gestaan. "Ik kan mij wél voorstellen dat de baas niet blij zal zijn als ik ineens met piercings in mijn gezicht of zichtbare tatoeages op tv verschijn. Ik kan mij ook voorstellen dat er een gesprekje plaatsvindt wanneer ik ineens vijftig kilo aankom. Maar meteen schorsen en een maand de tijd krijgen om af te vallen? Dat gaat toch ook niet? Ik vind het absurd."

 

Praat mee

Wat vinden jullie? Mag iemand geschorst of zelfs ontslagen worden omdat diegene er niet ‘representatief’ uitziet voor zijn of haar functie? Wanneer is het wel geoorloofd en wanneer niet?

Heb jij een bijzonder verhaal te vertellen? Deel hem dan met ons! 

Laat hier jouw gegevens achter

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!