Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

peuters vechten om step
Praat mee

Is jouw peuter ook zo'n eh...
doorbijter?

journalist

Janouk Vermaas

O

Op Facebook circuleren foto’s van een Amerikaanse peuter (18 maanden) die, op een crèchedag, minimaal twaalf keer werd gebeten. Zijn moeder heeft inmiddels op diezelfde Facebook-pagina laten weten dat de verantwoordelijke leidster is gearresteerd. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar dat peuters elkaar bijten is niet nieuw. We voelden opvoeddeskundige Marina van der Wal over dit gevoelige onderwerp aan de tand. 

Hup, die tanden erin. Er is een fase waarin een peuter een echte doorbijter kan zijn. En dan bedoelen we niet in de positieve zin van het woord. "Peuters hebben een fase waarin ze veel bijten" erkent Marina. "Het is een vorm van contact zoeken, maar niet goed weten hoe. Peuters kunnen nog niet zo goed overweg met woorden, en kunnen zich niet duidelijk maken. Niet naar hun ouders en niet naar elkaar."

Bijten om aandacht

"Bijten is een van de weinige dingen die ze al kunnen, en een beet van een peuter kan dan ook vele betekenissen hebben. Aan jou de taak die te interpreteren. Een kind kan bijten om aandacht te trekken, om te vertellen dat hij je lief vindt, om te spelen en ga zo maar door. Het belangrijkste is dat je je kind leert dat op een andere manier duidelijk te maken."

 

"Je ziet wel eens dat een ouder, zachtjes, terugbijt of het bijten op een andere manier afstraft. Dat moet je niet doen. Je moet het kind een alternatief bieden, zodat hij kan leren hoe hij zich wel duidelijk moet maken."

Geen woorden voor

"Het kan heel goed dat een kind precies weet wat hij wil, maar gewoon niet de woorden kan vinden. Daarnaast gebeurt er veel in het leven van een peuter. Zo veel dat het kind dit zelf niet altijd begrijpt en dat onbegrip kan tot frustratie leiden, wat weer tot bijten leidt." 

Een schrale troost: de 'bijtfase' gaat bijna altijd vanzelf weer voorbij. Wanneer je het kind ondersteunt, alternatieven biedt en het kind ouder wordt, leert hij zich op een andere manier te uiten. Tot die tijd nog even... doorbijten!

Praat mee

Hoe ga jij om met de 'non-verbale communicatie' van jouw peuter? En heeft jouw crèche daar een protocol voor? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!