Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'De pil maakt depressief':
mag jouw tienerdochter de pil nog slikken?

journaliste

Eline Doldersum

D

De maandelijkse periode is nog maar net ingezet of je goede humeur daalt tot ver onder het nulpunt. De boosdoener? De anticonceptiepil.

Je zit niet zo lekker in je vel, kan in tranen uitbarsten om niets en zou het liefst de hele dag wegkruipen onder een dekentje. We hebben er allemaal weleens last van. Alleen hoe komt het toch dat deze stemmingswisselingen vaker optreden bij vrouwen dan bij mannen? Onderzoekers aan de Universiteit van Kopenhagen hebben het antwoord: de anticonceptiepil zou dé oorzaak zijn van deze hormonale stemmingswisselingen. 

Verhoogde kans op depressie

Het is niet de eerste keer dat de pil in een adem wordt genoemd met depressieve klachten onder vrouwen. Al vaker is de anticonceptiepil aangewezen als de oorzaak van stemmingswisselingen. Het Deense onderzoek toont dit opnieuw aan. De onderzoekers ontdekten, na het bestuderen van ruim een miljoen vrouwen, dat vrouwen die een een combinatiepil slikken 23% meer kans hebben op een depressie. Bij vrouwen die een minipil slikken is dit 34%.

 

Schrikbarend is het aantal depressies bij tieners door de anticonceptiepil. Hoewel depressieve klachten en stemmingswisselingen vaak worden toegewezen aan de puberteit blijkt uit het onderzoek dat de pil ook een grote rol speelt bij het optreden van deze klachten. Zo lopen jonge vrouwen die de combinatiepil slikken tachtig procent meer kans op een depressie en is dit bij tieners die een zwangerschap proberen te voorkomen aan de hand van een minipil zelfs dubbel zo groot. 

Weten hoe het echt zit met de pil? VROUW zocht het voor je uit!

Laat jij jouw tienerdochter, met deze informatie in je achterhoofd, nog aan de pil gaan? Of moet je niets weten van de hormonen in haar lichaam en koop je liever een pakje condooms?

Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!