Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Praat mee

'Maak het niet vaccineren
van kinderen strafbaar'

journaliste

Eline Doldersum

J

Je vierde kind wél of niet laten inenten? Pauline Bijster besloot haar twijfels te delen in een column op Happinez.nl. Direct na publicatie kreeg de moeder van vier bakken met kritiek over zich heen via social media. Want je kind niet laten inenten, dat zouden ze moeten bestraffen!

Het bestraffen van ouders vinden we in Nederland misschien wat ver gaan, maar in Frankrijk is het de normaalste zaak van de wereld. Zo krijgen Franse ouders die hun kinderen niet laten inenten geen toegang tot crèches en scholen en lopen ze risico op een strafrechtelijk proces. Er zijn in Frankrijk zelfs ouders die door Jeugdzorg uit de ouderlijke macht zijn gezet omdat ze vaccinatie van hun kinderen weigerden. 

Twijfels

Toch is Pauline Bijster niet de enige die twijfelt aan het vaccinatieprogramma van de Rijksoverheid. Uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek onlangs dat steeds meer ouders ervoor kiezen om het vaccinatieprogramma aan zich voorbij te laten gaan, en dus hun kind niet te laten inenten tegen kinderziektes als mazelen, rode hond en difterie. 

Een ontwikkeling die het RIVM veel zorgen baart. "Ouders onderschatten het belang van vaccinaties enorm", vertelt Margit Renkema van het RIVM. "Kinderziektes komen misschien in veel mindere mate voor dan vroeger, maar dat betekent natuurlijk niet dat we er zomaar mee kunnen stoppen. Zelfs anno 2016 zijn vaccinaties nog steeds heel hard nodig."

 

Verlammingen en hersenschade

"Om epidemieën in ons land te voorkomen, maar vooral omdat kinderziektes bij jonge kwetsbare kinderen ernstige gevolgen kunnen hebben, als verlammingen en hersenschade", vervolgt Renkema. "Hier zijn mensen zich tegenwoordig vaak niet meer van bewust, maar het zou je maar gebeuren. Het niet laten vaccineren van kinderen raden wij dan ook af."

Arts-microbioloog Ann Vossen sluit zich aan bij het RIVM. "Ik zou ouders zéker aanraden om deel te nemen aan het vaccinatieprogramma van de Rijksoverheid. Juist omdat het schadelijk is voor de gezondheid van jonge kinderen om ze niet te laten vaccineren. Als arts heb ik een keer een kind zien overlijden aan de gevolgen van mazelen. Dat wil je niet."

Eerst grondig onderzoek

"Je moet ook niet vergeten dat vaccinaties niet zomaar worden toegevoegd aan het vaccinatieprogramma. Voordat een vaccin wordt ingevoerd wordt eerst grondig onderzoek gedaan waarbij de gezondheid van het kind altijd prioriteit is. 

Pas als uit al die onderzoeken blijkt dat een vaccin een positieve uitwerking heeft op de gezondheid van een kind wordt het toegevoegd aan het vaccinatieprogramma. Je kunt er als ouder dus vanuit gaan dat de vaccins die je kind toegediend krijgt veilig zijn."

Straffen van ouders

Net als het RIVM en Ann Vossen zijn ook veel VROUW-lezeressen positief gestemd over het vaccinatieprogramma van de Rijksoverheid, zo blijkt uit een poll op onze site. Een op de vijf lezeressen (20%) vindt het inenten van haar kroost niet noodzakelijk, 80% daarentegen vindt dat ieder kind in Nederland gevaccineerd móet worden tegen kinderziektes. 

Vinden jullie dat we - net als in Frankrijk - maatregelen moeten treffen voor ouders die weigeren deel te nemen aan het vaccinatieprogramma? Hoever mogen die straffen gaan? Moeten ze bijvoorbeeld alleen geweigerd worden op scholen en crèches, of vind je dat deze ouders dan uit de ouderlijke macht gezet mogen worden? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!