Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Met allemaal vrienden en familie rond de kerstdis
Foto: Hollandse Hoogte | Joost Hoving
Praat mee

Komt allen tezamen...
Kan dat ook zonder kerststress?

journaliste

Hester Zitvast

V

Vraag een gemiddelde vrouw hoe ze december ervaart en 'stressvol' zal het eerste woord zijn dat je te horen krijgt. Uiteraard voorzien van vermoeide uitdrukking en diepe zucht. Het is ook niet niks. Je hebt de ratrace van Sinterklaas nog maar amper gehad, of je staat alweer kalkoenen te vullen en kerstkransen te rijgen. 

En je weet dat het daar nog niet mee eindigt, want de traditionele Oud & Nieuw-gourmet moet nog worden afgevinkt - overigens niet nadat je uren tot aan je oksels in het frituurvet hebt gestaan voor het bakken van de oliebollen. Nee, doe ons januari maar: weer even op adem komen.

Gek van de kerststress

Om duidelijk te maken dat je de enige niet bent met stress, bij deze wat onderzoekscijfers van HelloFresh: 48,7% van de Nederlanders ondervindt stress van de jaarlijkse kerstboodschappen, 28% vindt het lastig een boodschappenlijstje op te stellen en 2 op de 5 is als de dood iets te vergeten in de supermarkt. Dit is trouwens een terechte angst, want maar liefst 45,3% vergeet ook daadwerkelijk het nodige.

En dan heb je nog 80% die teveel koopt, wat weer leidt tot 59% die de overdaad moet weggooien. Zonde, zonde! Kerststress is dus helemaal zo vreemd nog niet. Wat misschien wel gek is, is dat we er niet massaal iets aan doen. Je eten laten bezorgen bijvoorbeeld. Of, nog makkelijker: je hele kerstmenu laten samenstellen!

Compleet gelukkig

HelloFresh vroeg 1.000 respondenten naar hun wens om het kerstdiner minder stressvol te maken. 77% van ons wordt er extreem gelukkig van als alle gerechten die op de planning staan ook écht lukken. Vervolgens maak je 57% zielsgelukkig als er gegeten kan worden, zonder dat je aankomt.

Het zou voor 36% ook heel fijn zijn als je kerstbezoek gewoon kunt afzeggen, zonder dat er tranen vloeien. En voor 25% maakt een privéchef aan huis het geluk compleet. En 22% maak je ten slotte blij met een personal shopper die alle kerstboodschappen doet. Jullie merken het; de wensen zijn eenvoudig en bescheiden.

Praat mee

Waar zou jij nou een stuk relaxter van worden, de komende maanden? Een winterslaap? Een plotselinge gave waarmee je in een handomdraai de meest exquise gerechten kunt maken? Jamie Oliver in je vriendenkring?Of misschien wil je gewoon wel even je frustraties van je afpraten, dat mag ook. Laten we elkaar maar een beetje een hart onder de riem steken en vooral niet vergeten ook nog een klein beetje te genieten. Want die kilo's komen er toch wel aan, dus laat ze je lekker smaken!

En, wat vind jij? Laat je horen!