Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tharukshan Selvam| Eigen Beeld van de familie
Foto: Briefje van Tharukshan Selvam| Eigen Beeld van de familie
Praat mee

Zus van Tharukshan Selvam:
School deed het af als puberpesterij

journaliste

Daphne van Rossum

K

Kinderen die zelfmoord plegen omdat ze gepest worden. Na o.a. Fleur Bloemen, Tim Ribberink is nu Tharukshan Selvam (15) dodelijk slachtoffer van pesten. De jongen uit Heerlen pleegde zondag zelfmoord omdat hij gepest en getreiterd werd door een groepje medescholieren. Vind jij dat er genoeg gedaan wordt door scholen om gepeste kinderen te beschermen?

Door een zelfmoordpoging kwam zijn familie er zeven weken geleden achter dat Tharukshan werd gepest. Op haar Facebookpagina schrijft zijn zus Thanoshiya op een aangrijpende manier alles van zich af.

Over hoe haar lieve, zachte broer afgeperst werd door klasgenoten en dat - toen zijn familie uit bescherming zijn leeggeplunderde bankpas innam - het afpersen veranderde in vernederen en doodswensen. Hoe hij anonieme berichten kreeg met teksten als ‘Ga dood, je bent niet geschikt om te leven, we willen je niet, we zullen blij zijn zonder jou, ga voor de trein springen, pleeg zelfmoord'.

Puberpesterijen

Volgens zijn zus hield hij zich thuis sterk, verborg hij de pesterijen: "Hij leek zo blij. We konden het niet zien. Hij zei ook dat we verdrietig zouden worden als hij het ons allemaal zou vertellen." Ze is nog het meest boos op school: "We hebben meerdere keren vriendelijke verzoeken gedaan bij zijn school Grotius in Heerlen, maar die deden het af als puberpesterijen."

"Het speelt zoals gezegd onder jongeren in de puberleeftijd; elkaar plagen, elkaar pesten... Maar scholen moeten die grenzen bewaken. Met de nadruk op MOETEN. Dat pesterijen en geplaag door leerlingen op school leiden tot het plotseling overlijden van onze Tharukshan is niet in woorden te vatten."

Tharukshan Selvam| Eigen Beeld van de familie

Pesten op schoolagenda

Het onderwerp staat wel op de agenda van scholen, zegt Niels Baas van cyberpestendebaas.nl op NOS. Hij ziet een toenemende welwillendheid om pesten aan te pakken en bespreekbaar te maken. "Ik merk daarin een gigantisch verschil met vijf jaar geleden."

"De omgang tussen leerlingen is zoals die is, of het nou digitaal is of op het schoolplein. Het is belangrijk dat scholen erkennen dat de online-wereld de wereld is waarin hun leerlingen leven. En dat dit dus niet buiten de school om gaat."

Praat mee

Vind jij dat scholen voldoende doen aan pestgedrag? Dat ze adviezen om pesterijen aan te pakken genoeg opvolgen? Of vind je dat er niet genoeg wordt gedaan voor kinderen die gepest worden, dat scholen hun verantwoordelijkheid niet pakken? En vind jij dat pesters hard genoeg aangepakt worden? Praat mee!

Jij op VROUW.nl

Ben je zelf gepest of wordt jouw kind gepest en wil je vertellen over de impact?

Dat kan dan hier


En, wat vind jij? Laat je horen!