Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sisverbod: moet kunnen of belachelijk?
Praat mee

'Nasissen is geen
vrijheid van meningsuiting'

journalist

Elien Andersen

A

Amsterdam is klaar met het gesis op straat. In november stuurde het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad een voorstel om aanstootgevend gedrag, zoals het uitjouwen van anderen, strafbaar te maken. Maar vandaag werd bekend dat een 'sisverbod' juridisch lastig ligt.

Want, zo stelt hoogleraar rechtsgeleerdheid Janneke Gerards, als iemand naar de rechter zou stappen om een opgelegde straf aan te vechten, weet Gerards niet of de gemeente gelijk krijgt.

Sissen en spugen

Sissen, schelden en spugen is officieel niet in strijd met de vrijheid die wij in Nederland hebben om onze mening te uiten. Bovendien blijkt het sisverbod lastig uitvoerbaar. Want hoe ga je dit controleren? Ga je 'extra blauw' inzetten in de straten, om iedereen die sist in de boeien te slaan? Of zet je extra agenten in bij het uitgaan en pak je je bonnenboekje erbij als je iemand hoort schelden?

Praat mee

Wij zijn benieuwd: moeten we alles kunnen zeggen (of beter: sissen) onder het mom van 'vrijheid van meningsuiting'? Of is het juist een recht waar we met z’n allen hard voor hebben gevochten? En waarvan de grenzen juist nauwkeurig bewaakt moeten worden? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!