Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Wanneer heb jij voor het laatst iets liefs
of leuks voor een ander gedaan?

journaliste

Eline Doldersum

E

Een oude dame helpen met haar boodschappen, je moeder verrassen met een mooie bos bloemen of een willekeurige voorbijganger een glimlach toewerpen. Wij zijn benieuwd; wanneer heb jij voor het laatst een goede daad verricht?

Iemand complimenteren, de deur openhouden of voorrang verlenen in het verkeer; eigenlijk is het heel simpel om iets goeds te doen voor een ander, maar toch willen we het door de drukte van alledag nog weleens vergeten. Om je eraan te herinneren hoe fijn het eigenlijk is om een ander een goed gevoel te bezorgen, daagt de 'Doe Vriendelijk Dag' je uit om vandaag iets goeds te doen voor een ander.

Naar het strand

Als schrijfster van dit artikel moet ik eerlijk bekennen dat ik me niet kan herinneren wanneer ik voor het laatst écht iets goeds heb gedaan voor een ander. Iemand spontaan een glimlach heb bezorgd. Best gek, want ik weet dat het mij een heel voldaan gevoel geeft om iets voor een ander te kunnen betekenen.

Zo kan ik me nog goed herinneren dat ik ooit als vrijwilliger met een aantal bejaarde dames naar het strand ging. Vlak voordat ze aan het eind van de dag de bus weer instapten, pakte een van de dames mijn hand en zei: "Kind, ik heb in jaren niet zo'n leuke dag gehad. Bedankt." Daar word je toch gelukkig van?

Myrthe deelt geluk

In dat opzicht zou ik nog veel kunnen leren van de dertigjarige Myrthe Haas. Onder de naam Myrthe deelt geluk doet deze geluksgoeroe dagelijks iets leuks, goeds of liefs voor een ander. "Het is zó leuk om te doen. Ik zou het echt iedereen aanbevelen,",vertelde ze eerder aan VROUW.

"Iemand voorlaten in de supermarkt, spontaan een bosje bloemen uitdelen of een compliment maken; de dankbaarheid is zo groot. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Helemaal omdat ik niet alleen anderen, maar ook mezelf een stuk gelukkiger maak. Iets goeds doen voor een ander brengt zoveel blijdschap en voldoening."

Meer verbonden

Rachel van der Pol (32) kan hierover meepraten. Van het ophangen van kerstversiering in het daklozencentrum, het aanbieden van een lift aan een vreemde tot het achterlaten van een lief briefje in een restaurant; deze weldoener verricht iedere dag een goede daad voor haar medemens. 

Net als bij Myrthe bezorgen haar goede daden Rachel zelf ook een goed gevoel. "Ik sta positiever in het leven, kan dingen makkelijker loslaten en voel me meer verbonden met de wereld om mij heen. Ik denk dat als we ons vaker inzetten voor anderen, dat onze samenleving als geheel steeds empathischer zou worden."

Handen uit de mouwen

Met deze twee inspirerende vrouwen als voorbeeld, grijp ik deze 'Doe Vriendelijk Dag' aan om zélf ook eens wat vaker mijn handen uit de mouwen te steken voor een ander. Het kost tenslotte maar zo kleine moeite om zowel de geluksvogel als jezelf zo'n fantastisch gevoel te geven. Dat is het toch meer dan waard?

Praat mee

Wanneer hebben jij voor het laatst iets gedaan voor een ander? Wat was dat én wat was het resultaat? Deel het hieronder met ons. Wij zijn heel benieuwd!

En, wat vind jij? Laat je horen!