Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Oudere in auto
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Hoe vertel je je ouders dat ze
een gevaar op de weg zijn?

Redactie VROUW

H

Het leven van een jong gezin werd in april vorig jaar compleet verwoest. Een 87-jarige spookrijder botste frontaal tegen een auto met daarin drie kinderen en hun moeder. De moeder en één kind kwamen om het leven. Van de andere twee kinderen liep er één blijvende hersenschade op. Bas, de vader, bleef mentaal gebroken achter en deed zijn verhaal in Dagblad De Limburger om een waarschuwing te geven.

VOORZORGSMAATREGELEN

Bas wil mensen erop wijzen dat wanneer het aankomt op verantwoordelijk autorijden, er bij oudere mensen meer controle moet plaatsvinden.

“Dit drama had voorkomen kunnen worden als mensen niet onverschillig waren. Als mensen zien dat hun bejaarde ouders achter het stuur kruipen, terwijl dat eigenlijk niet meer verantwoord is. Want een auto kan dan een moordwapen worden.”

Hoewel hier wettelijk gezien weinig tegen gedaan kan worden, is het belangrijk in te grijpen als je ziet dat autorijden niet langer verantwoord is. Maar de grote vraag is dan: wanneer moet je actie ondernemen en hoe doe je dat? 

HET GESPREK

Toen wij het op de redactie over dit onderwerp hadden, kwamen er verschillende schokkende verhalen boven tafel. Zo vertelde redactiestagiaire Sabine dat zij ooit werd aangereden door een 81-jarige man. Onverwacht kwam de bejaarde man uit een zijweg gereden, zonder haar opgemerkt te hebben. Gelukkig heeft Sabine alleen maar een schrammetje aan dit ongeluk overgehouden. Ze was namelijk net op tijd van haar fiets afgesprongen. Van de fiets was echter weinig meer over.

Uit het moeizame contact dat ze achteraf met de man had, bleek dat hij erg in de war was. Ze vraagt zich dan ook af: “Hoe kan het dat zo iemand nog achter het stuur mag plaatsnemen?”

Ook online editor Daphne had een verhaal. Een kennis van haar bleef achter met een verbrijzelde enkel toen een bejaarde dame tegen haar was aangereden op het parkeerterrein van een supermarkt. Van iemand anders op de redactie was het twaalfjarige buurmeisje doodgereden door een oudere vrouw. Meer dan genoeg aanleiding dus om een discussie aan te kaarten!

PRAAT MEE!

Ben je van mening dat er meer en strengere rijvaardigheidskeuringen bij ouderen afgenomen moeten worden? En als je zelf merkt dat je ouders niet meer goed in staat zijn om auto te rijden, grijp je dan in? Hoe pak je zoiets aan of heb je dit misschien al gedaan? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!