Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Kún je wel 24/7 weten
wat je kind uitspookt?

journalist

Elien Andersen

A

Afgelopen zondag overleed Ouahib Omri (13) na het inademen van aanstekergas. In het ziekenhuis kregen de ouders te horen dat dit vaker voorkomt. Shock, ongeloof en diepe, diepe rouw. Had dit voorkomen kunnen worden? Kun je een gesprek aangaan met je kind zodat dit nooit meer gebeurt? Hoe ga je als ouder een open dialoog aan met je kind? Praat mee.

Een gewone zondagmiddag in Amsterdam. De ouders van Ouahib (13) weten niet beter dan dat hij bij een vriendje op de Haarlemmerstraat aan het spelen is. En de ouders van het vriendje denken dat de twee jonge jongens het gezellig met elkaar hebben.

Reactie moeder vriendje

Ouahib, leerling aan het VMBO op het Montessori Lyceum, krijgt om 16.30 een hartstilstand na het inademen van aanstekergas. De vader van zijn vriend probeert de jongen nog te reanimeren, maar het mag niet baten; hij overlijdt ter plekke.

De moeder van het vriendje van de overleden jongen reageert in het AD: "Mijn kinderen zijn in shock. Ze dachten dat het iets leuks was. Maar ze hebben iets heel doms gedaan." 

"Wij wisten helemaal niet dat heel veel tieners dit schijnen te doen, dat hoorden we in het ziekenhuis. Het komt veel voor. Ik ben nu met mijn kinderen in gesprek, iedereen is geschokt. We zitten midden in een rouwproces.''

Enige invloed

Dat kinderen of pubers hun eigen plan trekken en dingen doen die niet mogen, gebeurt overal. Als ouders is het moeilijk te weten waar je kind is en wat hij of zij uitspookt. Bestaat er wel een manier om invloed uit te oefenen op je kind?

VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg: "Dit is een heel lastige situatie. Een kind van pas 4 jaar vindt het al prachtig als hij iets doet wat de ouder niet doorheeft. Dit betekent namelijk dat hij zijn eigen geestelijke domein heeft en dat is voor een kind een belangrijke ontwikkeling. Dit ontwikkelt zich alleen nog maar verder."

Algemene richtlijn

"Het is als ouder van kinderen die op de middelbare school zitten, erg moeilijk om overwicht te hebben. De algemene richtlijn voor ouders zou kunnen zijn 'Weet je waar je kind is?' Het enige wat je als ouder kunt doen, is zoveel mogelijk betrokken zijn bij je kind - en zelfs dan weet je natuurlijk lang niet altijd wat hij of zij doet."

Wijnberg geeft aan dat je kind áltijd iets onverwachts kan doen: "Je kind soms helpen met huiswerk, weten welke vrienden hij/zij heeft, op de hoogte zijn van waar hij/zij is en informeren hoe het op school is, zijn manieren om die betrokkenheid te houden. Maar goed, als jouw kroost met een clubje - foute - vrienden van alles bedenkt zonder dit te melden, kun je als ouder op je kop gaan staan: het gebeurt toch wel."

Praat mee

Je kind informeren over de gevaren en veelvuldig contact houden met je kind, lijkt dus het enige wat je kunt doen als ouder. En zelfs dán kun je niet alles wat je kind doet, controleren.

Wij willen graag van ouders weten hoe ze dit aanpakken. Hoe praat jij met je kinderen over dit soort situaties en gevaren? Weet jij precies wat je kind uitspookt? Heeft jouw kind weleens zoiets gedaan? En gaat jouw kind met 'goede' vrienden om? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!